Imas fejs? (Jasminka Tihi – Stepanic)

Kata je odlicna ucenica osmog razreda jedne novozagrebacke osnovne škole i zivi u skladnoj, ali pomalo monotonoj obitelji. Ima brata Buhu i tetu Bibu, a obiteljsku atmosferu dopunjuje i pas Crni.
Kada Kata upoznaje zanimljivog djecaka, svog vršnjaka, njezina najbolja prijateljica Nataly, koja je gotovo uvijek sama kod kuce, pocinje se preko Facebooka dopisivati s Tommy Boyem, mladicem puno starijim od sebe. Ne obazire se na Katina upozorenja da bi trebala biti oprezna u komunikaciji s nepoznatim osobama i drzati se svojih vršnjaka te se lakovjerno upušta s njim u vezu.
Osim što problematizira sveprisutnost Facebooka u zivotu djece, roman govori o pritisku potrošackog društva na mlade, o medijskom senzacionalizmu, prvim ljubavima, prijateljstvu, bratskim odnosima i obiteljima u kojima su se istinske vrijednosti zaboravile. Na poseban nacin roman otvara pitanja o novim tehnologijama, nacinima komuniciranja i društvenim mrezama u cijem se korištenju skrivaju mnoge dobrobiti, ali i rizici koji vrebaju na djecu, osobito onu bez nadzora.
 
Bozidar Prosenjak
 
 
Zivimo u svijetu nove komunikacije. Mladi ljudi danas više ne vode intimne dnevnike, vrlo brizno skrivene od nepozvanih radoznalaca, ne pišu ljubavna pisma. Štoviše, intimno postaje, mora postati – javno, privatnost u ovom globalizmu postaje opca pa na stranicama ove knjige jedna od junakinja izjavljuje: – Dnevnik? Pa tko još danas piše dnevnik? Piši blog pa da svi znaju o cemu razmišljaš i što ti se dogada. To pitanje tematizira autorica Jasminka Tihi-Stepanic tekstom koji joj je spisateljski prvijenac. Ali, ustvrdimo odmah – tekstom koji je pogodak u sridu! Vec je naslov (…) problemski formuliran (…) K tomu, pitanje ne upucuje zrela osoba ili srednjoškolac nego osnovnoškolka, a to opet znaci da je fejsbukovština probila sve dobne granice, postala je opca pojava, potisnuvši mnoge oblike tradicionalne komunikacije. Cinjenica bi zvucala informacijski kad ne bi iza takvoga tipa komunikacije vrebale mnoge opasnosti kojih mladi korisnici, tek na pragu adolescencije, najcešce nisu svjesni (…)
 
Stjepan Hranjec

  • ISBN: 978-953-297-326-6
  • Izdavac: Alfa
  • Godina: 2011.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 163

Cijena: 96,00 kn