Islam iznutra (Mirza Mesic)

Nimalo slucajno, krivotvorenje islama danas je na Zapadu bezmalo zaseban zanr, a nakaradne "interpretacije" i lazi o njemu u dnevno-politicke svrhe temeljni kolegij mutne znanstvene i nadripublicisticke zajednice. Islamofobija se, ocito je, trenutno nosi kao kurentna roba, a inzistiranje na gotovo metafizickom neprijateljstvu islama i Zapada uspješno zida suvremeni svijet kao društvo straha. Dok arhitekti tog koncepta gospodare planetom kako im je ceif, ksenofobija i ideološka monomanija postaju "sigurnosno nacelo" koje sve više zastupaju mnoge zapadne drzavne politike. To bi, u najkracem, bila gruba – ali, nazalost, tocna – skica recentne percepcije islama i muslimana.

Atlas islama kao "srca tame", i pripadnog mu svijeta kao "osovine zla", ili islam kao najstarija i najmlada monoteisticka vjera – dva su antagonirana pola, tematske koordinate unutar kojih se diskretno krecu uvidi i premise Mirze Mešica u knjizi Islam iznutra. Njezin kompendijski karakter nastoji razgrnuti interpretativne paucine koje se nanose na islam i odškrinuti nam vrata u njegovu nutrinu, njegove nemanipulirane i autenticne strukture. Autorova teološko-politološka analitika, naime, s marom i znanjem kontekstualizira "interijer" islama, donoseci deskripciju srznih pojmova, nacela i nazora vjere, ali i "eksterijer", podastiruci nam povijesni hod islama od iskona do naših dana, tragom njegova uvremenjenja u društvene procese i politicke okolnosti koje ih oblikuju.

Nedvojbeno koncipirana da poduci o jezgrenim pitanjima islama {Kuranu, poslanicima, praksi posljednjega Bozjeg Poslanika, Allahova miljenika Muhammeda, s.a.v.s., šerijatu…), tretmanom "gorucih" tema, pitanja koje su danas top-teme jednako medu nemuslimanima koliko i muslimanima (polozaj zene u islamu, dzihad, rat…) – ova knjiga uvelike nadilazi svoj zacrtani "pedagoški" okvir.
U gomili smeca o islamu, antiknjiga koje se neuvijeno upuštaju blatiti Pejgambera Muhammeda, s.a.v.s., i Kur an, i nevjeste, nerijetko zadrte i indiskretne apologetike koja si daje za pravo da sikce u obranu islama — knjiga Mirze Mešica izdvaja se iz ponude ponajprije otvorenošcu i razboritošcu autorovih argumentacija.

  • ISBN: 978-953-6192-34-2
  • Izdavac: Kulturno drustvo Bosnjaka Hrvatske "Preporod"
  • Godina: 2010.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 212
  • Format: 14,50×21,00 cm

Cijena: 100,00 kn