Italija i ustase (James J. Sadkovich)

JAMES J. SADKOVICH, americki je povjesnicar hrvatskog podrijetla. Predavao je americku i europsku povijest na Sveucilištu Wisconsin u Madisonu. Bio je stipendist Zaklade John M. Olin na vojnim i strategijskim studijama na Sveucilištu Yale. Radio je i kao znanstveni savjetnik u Woodrow Wilson Center for International Scholars.
Autor je sljedecih djela: La Marina Italiana nella Seconda Guerra Mondiale (Gorizia, 2006) i The US Media and Yugoslavia, 1991-1995 (Westport, 1998), Objavio je i brojne znanstvene clanke.
Posljednjih godina zivi i radi u Nizozemskoj.

Knjiga je vrijedna znanstvena studija koja upoznaje citatelja s višeslojnim odnosom Italije prema hrvatskom pitanju u razdoblju uoci uspostave diktature do konca 1937. godine. Unatoc protoku vremena ona i dalje ostaje najpouzdanija studija o jednom vaznom aspektu talijansko-hrvatskih odnosa u razdoblju izmedu dvaju svjetskih ratova. Vrijednost knjige lezi osobito u sveobuhvatnom istrazivanju talijanskih izvora, ali i u prikupljenim podatcima iz arhiva u Hrvatskoj, bez kojih ova tema ne bi mogla biti cjelovito obradena. Zahvaljujuci tome postaju jasniji i odnosi prema hrvatskoj politickoj emigraciji, napose djelovanju ustaškog pokreta ali i Hrvatskoj seljackoj stranki, koji u trazenju inozemne potpore za svoju politicku opciju nisu zaobišli ni Mussolinijev rezim.
Autor je u pogovoru hrvatskog izdanja kriticki rašclanio brojne historiografske radove koji su nastali nakon objavljivanja knjige, cime je ponudio uvid u znanstvene rezultate domacih i stranih povjesnicara o odnosima izmedu dvaju jadranskih susjeda.
dr. sc. Stjepan Matkovic

  • ISBN: 978-953-212-387-6
  • Izdavac: Golden marketing
  • Godina: 2010.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 405

Cijena: 231,00 kn