Izabrana djela (Dobrisa Cesaric)

Iako je rano poceo pisati i objavljivati, prvu svoju pjesnicku zbirku Cesaric je izdao relativno kasno — u 29. godini zivota. Medutim, od 1920. godine, kada je jednu svoju pjesmu objavio u uglednome knjizevnom listu — zagrebackoj "Kritici" – pa do 1931., kada objavljuje prvu knjigu, mladi je Cesaric po raznim casopisima i novinama vec bio objavio veci dio svojeg pjesnickog prvijenca; dotad je, naime,, objavio 65 pjesama, a u Liriku — dakle, prvu svoju knjigu — uvrstio je njih 45. Vec tada ovaj pjesnik nije bio nepoznat, a sama kritika pitanjem dana smatrala je pojavu njegove prve zbirke. A kako se bio afirmirao na stranicama "Savremenika", središnjega glasila Društva hrvatskih knjizevnika odnosno "Literature", "Knjizevnika", "Kritike", "Hrvatske revije" te Krlezine "Knjizevne republike" – sve odreda uglednih casopisa koji su stvarali knjizevnu atmosferu te diktirali knjizevni ukus svojega doba — prva knjiga Dobriše Cesarica bila je, dabome, docekana uglavnom s najvecim pohvalama.

Njegove pjesme su izraz izvornog dozivljaja, nisu nastale nekim verbalnim oponašanjem unaprijed postavljene stereotipne forme. Njegove pjesme prirodno teku. Pa cak i kad, naoko, izgledaju "sklepane", iza njih stoji misao, ideja, nisu slijed slucajnosti vec unutrašnjih misaonih slika, izljev iskrenih emocija.

Na kraju, treba reci i o još jednoj sadrzajnoj osobini koja je prisutna u lirici ovog pjesnika, a koja se cini ne samo rijetkom nego i usamljenom u poeziji prošlog stoljeca na našim prostorima. To su povremeni, ali veoma uvjerljivi pjesnikovi pokušaji da se ponovo ozivi radost i u sferi umjetnosti iz koje je, kao neki nedostojni motiv, odavno potisnuta. Karakteristicno je da se ovakve ideje obicno pojavljuju u pjesnikovim motivima predvecerja i noci – u ambijentima u kojima je kod drugih pjesnika stvarana najtamnija poezija. Mnoge Cesariceve strofe iz zamracenog pejzaza velegrada nicu pred našim ocima kao neki flouroscentni cvjetovi (U suton, Slavlje veceri..).

A ipak… Medu velikim hrvatskim liricarima, Cesaric je jedan od onih koji je vjerojatno napisao i najmanje. Za više od pola vijeka napisao je svega stotinjak pjesama od kojih rijetko koja prelazi na sljedecu stranicu. Svi su izgledi da je mnogo "suza i rijeci" ostalo sakriveno u Cesaricu, sakriveno od ostalog svijeta, da je pjesma "Sakriveni bol" pjesma o njemu samom…

  • ISBN: 978-953-150-298-6
  • UDK: 821.163.42-82(081)
  • Biblioteka: Stoljeca Hrvatske knjizevnosti
  • Izdavac: Matica Hrvatska
  • Godina: 2008.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 280
  • Format: 12,50×19,50 cm

Cijena: 135,00 kn