Izgubljene povijesti (Joel Levy)

Nestali gradovi, blaga, dragocjenosti i ljudi

"U prosjecnoj knjizi o povijesti mozemo locirati vecinu osoba, mjesta i stvari. Znamo gdje se što dogodilo, gdje je tko zakopan, gdje danas lezi, gdje neku stvar mozemo vidjeti ukoliko je sacuvana. Medutim, mnogo je toga neizbjezno izgubljeno u povijesti: skriveno pod prašinom, nestalo medu valovima, zastrto sjecanjem koje blijedi i medusobno oprecnim legendama. Ono što preostaje su misteriji. Danas je sve teze znati je li misterij koji vam prodaju autentican, ili je tek kuca od karata, gomila neutemeljenih pretpostavki nabacana na netocno prenesene cinjenice i kao istinu prihvacene fikcije. Povijest je uvijek donekle bila prica, pripovijest ispredena od odabranih dogadaja i selektivnih tumacenja, no previše od nje danas je nalik pukom šundu… Ova knjiga pokušava obraditi povijesne misterije, a da se ne utjece klišejima pseudopovijesti ni da pada u njezine zamke…"

U maglovitim predjelima povijesti nalaze se brojna neotkrivena blaga. Zakopana u pijesku i progutana morem vremena, za sobom su ostavila tek legende i mitove koji zaokupljaju arheologe i lovce na blago što su postali opsjednuti potragama.

Autor bestselera Tajna povijest predstavlja nam Izgubljene povijesti, sveobuhvatnu potragu za nekim od najzanimljivijih predmeta, mjesta, djela i ljudi koji su nestali u “vrtlogu” povijesti i vremena: Kovceg saveza i Sveti gral, Atlantida, Sodoma i Gomora, svici s Mrtvoga mora, aleksandrijska knjiznica, izgubljene Shakespearove drame i Aristotelovi dijalozi, blago templara, posljednja pocivališta Dzingis-kana, Antoinea de Saint-Exuperyja…

Izgubljene povijesti istrazuju neke od najvecih misterija prošlosti, proucavaju legende i povijesne cinjenice vješto razdvajajuci istinu od mita te nam otkrivaju što se uistinu nalazi iza tih prica.

Joel Levy, britanski je autor koji piše o znanosti, psihologiji i povijesti. U Hrvatskoj su, u izdanjima Naklade LJEVAK, vec objavljena dva njegova bestselera: Tajna povijest, knjiga koja, utemeljena na povijesnim cinjenicama, proucava skrivene dogadaje iz prošlosti, te Knjiga sudnjeg dana: scenariji za smak svijeta.

  • ISBN: 953-178-798-0
  • Biblioteka: Biblioteka Bookmarker
  • Izdavac: Naklada Ljevak
  • Godina: 2006.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 298
  • Format: 14,00×21,00 cm

Cijena: 112,50 kn