Izraelski lobi i americka vanjska politika (John J. Mearsheimer, Stephen M. Walt)

"Izraelski lobi" Johna J. Mearsheimera sa Sveucilišta u Chicagu i Stephena M. Walta s John F. Kennedy School of Government Sveucilišta Harvard jedan je od najkontroverznijih clanaka u novije vrijeme. Prvi put objavljen u casopisu London Review of Books u ozujku 2006., esej je izazvao zgrozene krikove i zahvalno klicanje zato što se pozabavio jednim od najvecih tabua u Americi: utjecajem izraelskog lobija na vanjsku politiku Sjedinjenih Drzava. Prema casopisu The New York Time Magazine esej "je udario u krugove koji oblikuju javno mnijenje brzinom mlaznjaka".
U ovome djelu iznimne vaznosti Mearsheimer i Walt sada produbljuju i proširuju svoje tvrdnje te se usredotocuju na najnoviji razvoj dogadaja na Bliskom istoku. Opisuju upravo nevjerojatnu razinu materijalne i diplomatske potpore koju Sjedinjene Drzave pruzaju Izraelu te tvrde kako se takva potpora ne moze u cijelosti objasniti bilo strateškim bilo moralnim razlozima. Takav izniman odnos dviju drzava razvio se uglavnom kao rezultat politickog utjecaja labavo povezane koalicije pojedinaca i organizacija koji aktivno rade na tome da usmjere kormilo americke vanjske politike u proizraelskome smjeru. Mearsheimer i Walt provokativno tvrde da izraelski lobi ima dalekosezan utjecaj na stav koji su Sjedinjene Drzave zauzele širom Bliskog istoka — u Iraku, Siriji, Iranu i Libanonu – i prema izraelsko-palestinskom sukobu te da su politike kakve je zagovarao lobi duboko pogubne za americke nacionalne interese, a i za dugorocnu sigurnost Izraela. Utjecaj lobija takoder pogada americke odnose s vaznim saveznicima i povecava opasnost koja od globalnog dzihadistickog terora prijeti svim drzavama svijeta.
Pišuci za The New York Review of Books, Michael Massing izjavio je: "Otkako je casopis Foreign Affairs objavio ‘Sukob civilizacija’ Samuela Huntingtona 1993., nijedan akademski esej nije eksplodirao ovakvom silinom." Objavljivanje knjige Izraelski lobi i americka vanjska politika sigurno ce proširiti raspravu u trenutku u kojem ne postoji preca tema od americke uloge na Bliskom istoku.

  • ISBN: 978-953-297-030-2
  • UDK: 327.5
  • Biblioteka: Duh vremena
  • Izdavac: Alfa
  • Godina: 2008.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 555
  • Format: 23,00 cm

Cijena: 200,00 kn