Javna vjera (Miroslav Volf)

Vazna je teza Miroslava Volfa da kršcani trebaju donijeti svoje vizije dobrog zivota u javnu sferu – u politiku. Kršcani trebaju sudjelovati u javnom, posebno politickom zivotu društva zajedno s ljudima razlicitih svjetonazora s kojima zive „u okrilju jedne drzave“. Svijest da religije mogu biti izvor zalaganja za opce dobro, pomirenja, solidarnosti, tolerancije i razvoja osobito je potrebna u postkomunistickim i postkonfliktnim multikonfesionalnim društvima kakvo je i hrvatsko. Stoga hrvatski prijevod ove vrijedne knjige dolazi u pravo vrijeme.

Ivo Josipovic, predsjednik Republike Hrvatske

Knjiga Javna vjera Miroslava Volfa, u oskudnosti ovakvih razmišljanja u našem teološkom kontekstu, nasušno je potrebna. Potrebna je našim ignorantskim ili zapaljivim dijalozima o ulozi vjere u javnosti. Volf pokazuje da teologija – teologija koja inzistira da je vrijeme misliti na Boga te vjeru u Boga ukljuciti u svoje društvo – posjeduje jedan od kljuceva buducnosti našega svijeta.

fra Ivan Šarcevic, Franjevacka teologija Sarajevo

… u potrazi za izvornim mjestom vjere i vjernika u suvremenim društvima, Volf gotovo prorocki upozorava na problem hrvatske politicke zajednice i hrvatskog društva gdje je uocljiva tendencija da se ekstremizam politickog ateizma propalog komunistickog rezima zamijeni jednako opasnim ekstremizmom svojevrsne teokracije u kojoj gola moc poništava istinsku vjeru i slobodu pojedinca da nesputano zagovara svoja uvjerenja. Volfovo misaono biserje uobliceno u knjizi "Javna vjera" zasluzuje preporuku hrvatskom citatelju.

Neven Šantic, politolog

  • ISBN: 9789536932573
  • Izdavac: Ex Libris, Rijeka
  • Godina: 2013.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski

Cijena: 107,10 kn