Javni izbor (Dennis C. Mueller)

Knjigu Javni izbor autora Dennisa C. Muellera mozemo definirati kao ekonomsko proucavanje netrzišnog odlucivanja, ili jednostavno, kao primjenu ekonomije na politicku znanost. Zbog toga se djelo nerijetko oznacava ekonomskom teorijom politike, premda se sam pristup razmatra i kao dio politicke ekonomije. Iz tih je razloga ovo kapitalno djelo najbolji pregled doprinosa fomalnoj ekonomskoj i politickoj analizi.

Teorija javnog izbora u velikoj se mjeri zasniva na politickom individualizmu. Svi akteri u kolektivnom odlucivanju kao što je ponašanje biraca, politickih stranaka, interesnih skupina mogu se razumjeti ako se pode od pretpostavke da u svom djelovanju slijede iskljucivo pojedinacne interese. Metodologija javnog izbora preuzeta je iz ekonomije, prema kojoj je covjek "egoisticni, racionalni maksimizator korisnosti".

Knjiga Javni izbor podijeljena je na šest dijelova. Razraduje temeljne pojmove, postupno prelazeci na slozenije teoretske modele, a daje i mnoštvo deskriptivnih i detaljno razradenih primjera. Analiziraju se pojmovi kao što su: podrijetlo drzave, kolektivna akcija, i alokativna efikasnost, kolektivna akcija i redistribucija, javni izbor u direktnoj demokraciji, uloga vecine u pozitivnoj i normativnoj perspektivi, jednostavnije i slozenije alternative pravilu vecine, javni izbor u reprezentativnoj demokraciji, federalizam, dvostranacka kompeticija – deterministicko i probabilisticko glasovanje, višestranacki sustavi, paradoks glasovanja, rent-seeking, aplikacija i testiranje, interesne skupine, kontribucije kampanjama i lobiranje, velicina vlade i ekonomske performanse, normativni javni izbor.

  • ISBN: 978-953-157-513-3
  • UDK: 34
  • Izdavac: Poslovni dnevnik, Masmedia
  • Godina: 2008.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 684

Cijena: 359,00 kn