Jazz Conections (Davor Hrvoj)

Koji je veliki jazz glazbenik svojedobno, kao mladic, bio prisiljen vjezbati sviranje saksofona na jednome mostu? Tko je i kako, nakon što je zbog bolesti izgubio pamcenje, ponovno naucio svirati gitaru? Što je zajednicko nastajanju apstraktne slike i jazza, ima li telepatije medju sviracima, koji jazzeri nisu nikada odrzavali probe, kako i na koje su sve nacine ucili svirati, zašto se jazz izobrazba ponegdje uvodi u osnovne škole, kakva je buducnost jazza? Odgovori na ova i slicna pitanja, puno korisnih zanimljivosti, spoznaja i prica o jazzu i jazzerima nalaze se u zbirci intervjua pod naslovom Jazz connections, autora Davora Hrvoja.

Odmjerena, strucno napisana i uredena, knjiga na skoro petstotinjak stranica donosi intervjue sa šezdeset sedmoricom glazbenika, predstavnika razlicitih razdoblja, stilova i škola jazza, nastale tokom niza godina. Autor Davor Hrvoje, sukladno vlastitoj novinarskoj jazz vokaciji, i nesumnjivo velikom znanju o podrucju kojim se ovdje bavi, intervjuira sugovornike sadrzajno i intuitivno poticajno, stvarajuci tako pogodne situacije za promišljanja i razgovore o mislu, filozofiji, nastajanju, principima, izvodenju i mnogim drugim aspektima fenomena improvizirane glazbe koju nazivamo jazzom.

Razgovori su to o strasti i posvecenosti, ponekad fanaticnoj. O sviranju nasuprot šuma valova, o Village Vanguardu, o caroliji jazza, organskom zvuku, vibracijama trenutka, razotkrivanju duše, o bluesu i njemu pripadajucim jutrima, o odsviranim i neodsviranim svirkama… 

O sebi i drugima svjedoce Sonny Rollins, Archie Shepp, Dave Liebman, Carla Bley, Pat Martino, Roy Haynes, Ornette Coleman, Jason Moran, Pat Metheny,Bobby McFerrin, Joshua Redman, Joe Zawinul, Pharoah Sanders, James Carter, Peter Erskine, Don Byron, Sam Rivers…

Ova mala novinarska enciklopedija jazza, medu poklonicima, sviracima i znatizeljnicima, nesluzbeno vec ima status ”must have” izvora koji je dobro imati pri ruci. Svim clancima u knjizi prilozene su fotografije, uvodni biografski podaci i odabrana diskografija. 

Spominjuci fotografije u knjizi treba reci da ih ima oko stotinjak te da su to uglavnom portreti, velikim dijelom na tragu umjetnickoga, kojima je autor takoder Davor Hrvoj. Publicistika o jazzu kod nas je, znamo, vrlo skromnih razmjera pa se ova vrijedna knjiga, a posredno saznajemo i njezin moguci nastavak koji autor ima namjeru objaviti, docekuje s velikim veseljem.

  • ISBN: 9789535652542
  • Izdavac: Menart
  • Godina: 2010.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 481
  • Format: 15,5×23,5 cm

Cijena: 49,00 kn