Julius Winsome


Julius živi sam sa psom u brvbari daleko u šumi te se ne razlikuje puno od gole zimske zemlje koja ga okružuje: udaljen, prazan, nedokučiv. No kad njegovog psa Hobbesa ubiju lovci, njihova nepažnja – ili je to okrutnost? – nateže do kraja Juliusov nestabilan stav.
Odjednom je više sam nego što je to ikada bio; prvo je bio s ocem dok on nije umro; zatim s Claire dok ona niej nestala s drugim muškarcem, zamijenila njihov život za normalniji život u gradu; a nakon toga bio je sa Hobbesom koji ej ublažio tugu zbog Claireinog odlaska. Sada nema Hobbesa.
Julius ostaje ono što je njegov otac ostavio iza sebe: brvnara u kojoj je odrastao; životni vijek sakupljanja knjiga, koje prekrivaju svaki zid njegovog doma i koje su Juliusa doživotni prijatelji; i puška iz Prvog Svjetskog rata koja je pripadala njegovom pradjedu, i koju je Julius naučio koristiti sa nevjerojatnom vještinom te nevoljko. No, smrt njegova psa, označila je kraj Juliusove nevoljkosti. Sve više i više, jednostavno i krišom, osveta se počela uvlačiti u kutke njegovih misli.
Svježi snijeg je prekrio zemlju kako se lovci počinju pojavljivati u njegovom videokrugu. Unutar su dometa stare puške. Zaustave se i nalaze mu se u sredini ciljnika. Juliusov prst dodiruje okidač. Hoće li ga povući? I što će time postići? Što ako on jednostavno nema ništa više za izgubiti?

Neizmjerno rezonantno, mudro i lijepo istraživanje boli i samoće te bezdanog naslijeđa nasilja.
Diana Evans, Financial Times
Majstorski, dirljivo i zastrašujuće.
Scotland on Sunday
Donovan osobito vješto dodiruje golu srž boli i gubitka. Pamtljiva je to priča koja se ističe majstorskom prozom, zanimljivo osebujnom osjećajnošću te nečim teže odredivim, a prisutnim u mnogim velikim umjetničkim djelima: nekim dostojanstvom. Takve su knjige rjeđe nego što nas izdavačke kampanje nastoje uvjeriti.
Michael Faber, Guardian
Priča čiji vas magnetizam uvlači u sebe svakom okrenutom stanicom sve više.
Irish Independent
Krajnje lijepo i zarazno… Raspredanje tragedije o nasilju i brutalnosti samoće.
Simon Willis, Literary Review
Julius Winsome baca snažno svjetlo na jednu sudbinu koja tone u sve veći mrak… Tekst je to oštar poput britve. Precizan i opasan. Daniel Haas, Spiegel Online
… ideja romana nikoga ne može ostaviti hladnim. Pročitajte ovu knjigu i raspravljajte o njoj s drugima. Pritom budite oprezni: interpretacija Vaših sugovornika otkrit će Vam sve dubine njihove duše, kao što i način na koji ćete je Vi interpretirati otkriva sve ono što se treba znati o Vama.
Nicole Lindgens, BuchMark

  • Broj stranica: 180
  • Datum izdanja: 25.08.2012.
  • Godina izdanja: 2012
  • Uvez: meki
  • ISBN/EAN: 9789537056995
  • Mjere proizvoda: 20.5×13 cm
  • Izdavač: Naklada Oceanmore
  • Autor: Gerard Donovan

Cijena: 99,00 kn