K (Tom McCarthy)

Novi roman Toma McCarthyja (London, 1969.) autora romana „Ostatak“ (OceanMore 2008.) "K" („C“, 2010.) postigao je veliki uspjeh kod britanske kritike, a roman je prošle jeseni bio i u najuzem izboru (medu pet nominiranih) za najprestizniju britansku knjizevnu nagradu – Booker.
 
"K" je na prvi pogled napeti Bildungsroman odijeljen na cetiri velike cjeline. Košuljica – na pastoralnom imanju u Engleskoj, na samom kraju 19. stoljeca rada se Serge Carrefax i cini se da ga ceka iznimna buducnost. Odrastajuci u neobicnoj obitelji, s ocem istrazivacem i voditeljem škole za gluhe, majkom umjetnicom i ovisnicom te iznimno nadarenom sestrom Sophie njegov ce zivot doista postati utjelovljenje svih cuda vremena koje je upravo zapocelo otkricem komunikacije: oduševljen novom radijskom tehnologijom, Serge provodi noci trazeci signale u eteru. 
 
Pocetkom Prvoga svjetskog rata biva unovacen kao radiotelegrafist pa on pod utjecajem kokaina i citirajuci Hölderlina s uzitkom leti iznad ratom poharane zemlje. Po povratku iz ratnog zarobljeništva zapocinje studij arhitekture u Londonu kao dio poslijeratne izgubljene generacije ogrezle u seksu, narkoticima i paranormalnom, da bi 1922. završio u Egiptu gdje stjecajem okolnosti dolazi do arheološkog nalazišta u kojem se nalazi kljuc rješenja zamršene strukture romana.
 
“Pokušao sam spojiti razne price, onu o telekomunikacijama, knjizevnosti, duševnom i obiteljskom zivotu, povijesti Carstva, tako da svaka objašnjava ove druge i time proizvede nova znacenja. Ali to nije tek puka intelektualna vjezba, vec ljubavna prica, i to ona Sergeova. Cijelo vrijeme on traga za nemogucim. Naposljetku zeni svoju mrtvu sestru, što je zapravo, kad dobro razmislimo, radnja Orkanskih visova pomiješana s Freudom. Ljubav, smrt i incest ispreplecu se tako u jednoj prici.” (Tom McCarthy)

  • ISBN: 978-953-332-002-1
  • Izdavac: OceanMore
  • Godina: 2012.
  • Uvez: tvrdi s ovitkom
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 344

Cijena: 170,10 kn