Knjiga velikih filozofskih suprotnosti (Jacques Despres, Oscar Brenifier)

Neobicnom slikovnicom Oscara Brenifiera s originalnim ilustracijama Jacquesa Deprésa otvaramo niz knjiga namijenjenih djeci od 8 do 12 godina u kojima se ovaj autor bavi podrucjima, temama i pojmovima koji su itekako prisutni u djecjim zivotima, ali im se pristupa rijetko, pogrešno ili površno.

Polazeci od pretpostavke da su suprotnosti nuzne za razmišljanje, Brenifier kroz dvanaest suprotnih parova (Tijelo/Duh, Priroda/Kultura, Sloboda/Nuznost, Uzrok/Ucinak, Aktivno/Pasivno, Bitak/Pojavnost itd.) zeli kod djece osvijestiti i olakšati poimanje nekih osnovnih filozofskih koncepata, a pritom ne zazire progovarati i o onima apstraktnima i izrazito slozenima. Sam je autor ustvrdio: "Još u najranijoj dobi otkrivamo da se neke ideje medusobno suprotstavljaju, ali i da jedne pomazu da shvatimo druge: visina je suprotna nizini, hladnoca vrucini, a mrak svjetlu. Kako rastemo, naša misao postaje sve istancanija. Ipak joj i dalje trebaju suprotnosti. Kako shvatiti duh ako ga ne suprotstavimo tijelu, beskonacnost ako je ne suprotstavimo konacnosti, bitak ako ga ne suprotstavimo pojavnosti? Bez suprotnosti ne mozemo razmišljati."

Osobitost Brenifierova pristupa ogleda se u promišljanju svakoga para: oni su, naime, prvo definirani onim što ih stavlja u opreku, a zatim su povezani pitanjem te zakljuckom koji pokazuje po cemu svakome od njih treba drugi dio para.

  • Izdavac: Meandarmedia
  • Godina: 2013.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 80

Cijena: 107,10 kn