Koracam kroz sobu (Irena Vrkljan)

Jedna od najprominentnijih hrvatskih spisateljica

Irenu Vrkljan poznajemo kao autoricu koja je inaugurirala autobiografsko pismo hrvatske knjizevnosti kraja 20. i pocetka 21. stoljeca. Od Svile, škare preko Marine ili o biografiji do Pisma u pismu i ove najnovije knjige Irena Vrkljan ispisuje najdublje intimne stranice suvremene hrvatske knjizevnosti koje jednako fasciniraju najšire citatelje i akademske strucnjake.

Kod Irene Vrkljan sve je izašlo iz sobe, sve je u sobi spremljeno – okrhnute plave šalice, mozda jedna vaza, poneka slika na zidu, mamina budilica, kutija s nakitom ili fotografijama.

Knjiga Koracam kroz sobu zamišljena je kao susret rijeci i fotografija. U središtu su knjige nove autoricine pjesme, a cjelokupni opus i biografija Irene Vrkljan zrcale se u duljim i kracim esejima relevantnih knjizevnica i knjizevnika te fotografijama iz osobnih albuma, od kojih je mnoge snimila sama autorica zaljubljena u fotografiranje. Po svojem stapanju pjesništva, znanstvenoga pristupa Ireninu stvaralaštvu, najfinijega esejizma, kriticke analize i umjetnickih fotografija iz svih razdoblja autoricina zivota knjiga Koracam kroz sobu prava je poslastica za sve koji vole i štuju prepoznatljivo osebujnu i uvijek neodoljivu Irenu Vrkljan.

O autorici

Irena Vrkljan je hrvatska knjizevnica rodena 21. kolovoza 1930. godine u Beogradu gdje završava osnovnoškolsku naobrazbu. Gimnaziju polazi u Zagrebu, a školovanje nastavlja na zagrebackom Filozofskom fakultetu studirajuci arheologiju i germanistiku te reziju na Akademiji za film i televiziju u Berlinu. Pjesnikinja, prozaistica, radio-dramaticarka, esejistica i prevoditeljica je na knjizevnu scenu stupila u razdoblju krugovaša poezijom nadrealisticke tematike. U to je vrijeme sa Zvonimirom Golobom prevodila djela njemackih autora. Bila je dugogodišnja urednica TV emisije Portreti i susreti za koju je napisala sedamdesetak scenarija o domacim umjetnicima. Zivi i radi kao profesionalna knjizevnica na relaciji Zagreb – Berlin. Objavljuje na hrvatskom i na njemackom jeziku.

Nagrade:

Nagrada „Tin Ujevic“ 1983. za najbolju zbirku pjesama – zbirka U kozi moje sestre

Nagrada „Ksaver Šandor Gjalski“ 1985. za najbolje objavljeno prozno djelo – roman Svila, škare

Nagrada „Ivan Goran Kovacic“ 1986. za najbolje knjizevno ostvarenje – roman Marina ili O biografiji

Nagrada HAZU za knjizevnost 2000. – roman Posljednje putovanje u Bec

Nagrada „Vladimir Nazor“ za zivotno djelo 2005.

  • ISBN: 978-953-303-705-9
  • Biblioteka: Otvorena knjiga
  • Izdavac: Naklada Ljevak
  • Godina: 2014.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 231
  • Format: 14×22 cm

Cijena: 134,10 kn