Korifeji laznih istina (Milan Jajcinovic)

U knjizi se moze procitati  niz od 28 kulturoloških i politickih eseja našoj javnosti dobro poznatog Vecernjakovog kolumnista Milana Jajcinovica. Jajcinovic se i u ovoj knjizi pokazuje kao izvanredno istancan autor koji duboko osjeca puls vremena koji promptno reagira na zbivanja i dogadaje u suvremenom hrvatskom društvu, lucidno razotkriva zajednicku pozadinu tih dogadaja i zbivanja. Kao zajednicki nazivnik zbivanja i dogadanja na suvremenoj hrvatskoj politickoj, kulturnoj, medijskoj i svekolikoj društvenoj sceni, Jajcinovic prepoznaje postupno orvelizaciju te scene.
 
Tako Jajcinovic u svom uvodnom eseju piše: „U suvremenim se društvima od Hrvatske do Amerike – Big Brother suptilan i globalan; globalno suptilan. Za razliku od nekadašnjeg strogog i namrgodenog Velikog Brata današnji je Veliki Brat veseo, moralno neutralan i kozmopolitski otvoren. Njegov je društveni ideal suptilni, manipulativno sugestivni i sofisticirani liberalni totalitarizam, odnosno totalitarni liberalizam. Veliki Brat se promijenio, on sada voli svoje suvremenike: pojedinca kao apstraktnog gradanina i konkretnog potrošaca, apoliticnog šopingera. On voli svijet nametnutih, a usvojenih potreba, ispravljenu prošlost, nadziranu vjecnu sadašnjost koja seze od zaostale hrvatske Farme do blještave svjetske burze.
 
Ovom knjigom Jajcinovic se svrstava u onaj dio korpusa odgovornih i hrabrih hrvatskih intelektualaca što pokazuju snazan otpor nepravdi prekrajanja prošlosti i sadašnjosti sve da bi se za sebe rezervirala bolja buducnost.
Milan Jajcinovic, roden 30. srpnja 1955. u Bobovcu kraj Sunje. Fakultet politickih nauka u Zagrebu završio 1980., diplomiravši s temom – Hrvatska lijeva inteligencija izmedu Prvog i Drugog svjetskog rata. Novinarstvom se 1982. poceo baviti u Vjesniku, a 1985. nastavio u politickom tjedniku Danas. Godine 1991. napustio Danas i prešao u Vecernji list. S prekidom od dvije godine (’97. i ’98.) na mjestu zamjenika glavnog urednika Vjesnika, cijelo vrijeme kolumnist Vecernjega lista. Objavio 1998. knjigu Davo i vodenicari, mentalni presjek velikosrpskog ekspanzionizma.

  • ISBN: 9789531744270
  • Biblioteka: Svjedoci vremena
  • Izdavac: AGM
  • Godina: 2012.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 128

Cijena: 112,50 kn