Kovceg (Sergej Dovlatov)

Finske carape, kozne vozacke rukavice, odijelo s dvostrukim proredom, jakna od umjetnog krzna, kozni oficirski opasac, to su bile stvari koje je Sergej Dovlatov u kovcegu ponio u emigraciju. Mnogo godina poslije taj je kovceg otkrio pišcev sin i tako je gotovo slucajno postao tema i sadrzaj ove knjige, a usput i neka ironicna verzija zanra prica za laku noc. Dovlatov opisuje kako su te prakticki bezvrijedne stvari bile zapravo

sve što je stekao za trideset šest godina zivota u domovini, no svejedno baš ti, smiješni i odavno nepotrebni predmeti, izazivaju u njemu val gotovo prustovskih uspomena, koje su, kako sam autor veli, vjerojatno bile skrivene u naboru tih ubogih krpa i tako postale otponac za price.

U Kovcegu Sergej Dovlatov vodi nas u sovjetsku Rusiju šezdesetih godina 20. stoljeca, i u svakom poglavlju prepricava jedan sasvim poseban dio svog zivota. A ovaj pisac se zaista nazivio razlicitih zivota u SSSR-u: od novinara i vojnika do umjetnika, reketara, pa cak i KGB-ovca… Dovlatov nije ogorcen i ljutit poput drugih emigrantskih pisaca, barem ne na tipican nacin: on je pisac profinjenog crnog humora i dovitljivih minimalistickih opservacija; njegova je nostalgija pomalo komicna, kao što je i njegova ironija prozeta  ljudskošcu. Dovlatov je poštovao i volio Tolstoja, Dostojevskog, Puškina i Gogolja, no njegov jedini pravi uzor bio je Cehov.

“Dovlatov nas je prikazao kao intelektualne neradnike, vesele

zlosretnike i besmislene erudite. Njegova proza budi slatku nostalgiju,

jer je to vrijeme bilo na svoj nacin komotno: ljudi su imali vremena za

šetnje, prijateljstvo, duge filozofske sporove, citanje i razgovore o

literaturi. To je bilo vrijeme slatkog nerada, ali i bolje literature.

Dovlatov je doslovno izgorio za knjizevnost.”

VALERIJ POPOV

“Dovlatov piše kratko, tuzno i zabavno.”

THE PARIS REVIEW

“Dovlatov je jedini ruski pisac

koji ce se uvijek citati.”

JOSIF BRODSKI

Sergej Dovlatov (1941-1990) u Rusiji je postao kultni pisac tek nakon smrti. Svjetsku slavu stekao je krajem prošlog stoljeca nakon što je emigrirao u Ameriku 1979, dok u rodnoj Rusiji za zivota nije objavio niti jednu knjigu. Roden kao dijete u zidovsko-armenskom braku, Dovlatov je u Sankt Peterburgu napustio studij finskog i nakon regrutacije postao cuvar u koncentracijskom logoru. Nakon odsluzenja vojnog roka, novinarske tekstove pisao za razne novine, dok je satiricnu prozu objavljivao u samizdatima. Vrlo su popularne bile njegove radio emisije na Radiju Sloboda. U New Yorku je uredivao ruski liberalni list Novi Amerikanac. Autorske tekstove objavljivao je u New Yorkeru.

  • ISBN: 978-953-303-624-3
  • UDK: 821.161.1-32=163.42
  • Biblioteka: Cicero
  • Izdavac: Naklada Ljevak
  • Godina: 2013.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Prevoditelj: Sanja Versic
  • Broj stranica: 136
  • Format: 13,5×20,5 cm

Cijena: 116,10 kn