Kratka povijest komunizma za nekomuniste (Vladimir Mrkoci)

Malo je u novijoj povijesti tema o kojima se pisalo s toliko zara i zuci, pristranosti, odbojnosti i ljubavi, velicanja i sotoniziranja, strasne mrznje i slijepe odanosti, kao što se pisalo o ideji, ideologiji i praksi komunizma. I pristašama i protivnicima komunizma nije bilo toliko stalo do istine, koliko ih je zanimala afirmacija vlastitih politickih pozicija, programa i ciljeva. Komunisti su prikazivani ili kao andeli slobode, jednakosti i bratstva ili kao crveni davoli. Objektivna, strucno i znanstveno zasnovana istrazivanja bila su rijetka, osobito u zemljama u kojima je komunizam bio, ili i dalje jest, vladajuca ideologija koju cuvaju bajunete i tajna politicka policija.

Kao zemlja sa 45-godišnjom komunistickom vlasti, ni Hrvatska nije bila mjesto za slobodan kriticki pristup bilo kojoj ideološko-politickoj temi, a posebice ne za kritiku komunistickog poretka i njegovih povijesnih ishodišta. U proteklih 25 godina slobodne Republike Hrvatske mnogo se toga promijenilo nabolje, ali je i previše toga ostalo kako je bilo i u doba komunizma. U pogledu na zbilju, ideologiju i povijest komunizma i dalje se cesto (ne/svjesno) primjenjuju stari obrasci o tome što je za covjeka i društvo dobro, a što loše. Najbolji je primjer prevladavajuci odnos prema privatnom vlasništvu i slobodnom poduzetništvu: sumnjici se i ozloglašava i jedno i drugo, kao u „stara dobra vremena“ komiteta za ONO i DSZ.

Stoga necemo pretjerati ako kazemo da je ova nevelika knjiga od 15 tiskarskih araka, Kratka povijest komunizma (za nekomuniste), i vrlo rijetka i vrlo dragocjena pojava. U njoj gotovo da i nema novih i nepoznatih cinjenica, ali nema ni ideološkog premaza koji je cinjenicama davao samo jedno jedino znacenje, ono koje je potvrdivalo i ovjeravalo komunizam kao jedini prihvatljivi model organizacije društva. U njoj se, dakle, odbacuje i kultura laganja, koja je nekad bujala iz laboratorija komunistickih centara za agitaciju i propagandu, agitpropova. Ukratko, ona je od prve do posljednje rijeci antikomunisticka.

Primjerice, u analizi dolaska boljševika na vlast u Rusiji, autor apostrofira i jednu naoko sitnu intervenciju komunista u jezik (jezik je bio omiljeno podrucje djelovanja svake totalitarne revolucionarne vlasti, pa tako i komunisticke): iako su prije dolaska na vlast na svim velikim socijaldemokratskim kongresima boljševici bili manjina, a menjševici vecina, komunisticki su provoditelji jezicnog inzenjeringa manjinu nazvali vecinom, tj. boljševicima (boljše = više), a vecinu manjinom, tj. menjševicima (menjše = manje)! Mijenjanjem zbilje intervencijama u jeziku naveliko se bavio i jugoslavenski/hrvatski komunisticki rezim, pa se tako neogranicena vlast komunisticke partije predstavljala kao narodna demokracija ili socijalisticko samoprvaljanje, a revolucionarni teror kao antifašizam.

Mrkocijev kratki pregled povijesti komunizma, kako stoji i u njegovu naslovu, namijenjen je nekomunistima. Dakako, autor ne bi imao ništa protiv da ga u ruke uzmu i komunisti (koji se danas tako ne vole nazivati), no unaprijed je svjestan da im se on nece svidjeti – jer oni ne priznaju da komunizam ima bilo kakve tamne sjene – pa ih naslovom upozorava da ga, da se ne bi previše uzrujali, zaobidu.

Autor Vladimir Mrkoci, r. 1924. u Zagrebu, profesor povijesti, kao mladic je (1946.) povjerovao da je nova komunisticka vlast demokratska, osnovao Antiboljševicki blok (ABB) i završio u Staroj Gradiški. Tada je zasnovao ovu knjigu kojoj je trebalo 70 godina da ugleda svjetlo knjizarskog izloga. Napisao ju je s polemickom strašcu, beskompromisno, drzeci se relevantne literature, zdrave logike, cinjenica i vlastitog iskustva stecenog u zivotu pod komunizmom / antifašizmom. U stalnom cudu kako su mnogi pametni i cestiti ljudi, medu njima i cijenjeni intelektualci i umjetnici, mogli prihvatiti komunizam i zanemariti da je povijest komunizma samo i jedino povijest zlocina, prijetvornosti i moralnog posrnuca.

Naslovnicu je kreirao graficar Mario Jurjevic.

  • ISBN: 978-953-7949-05-1
  • Izdavac: NAKLADA PAVICIC
  • Godina: 2016.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 240 str.
  • Format: 12×20 cm cm

Cijena: 85,50 kn