Krila u koferu (Boris Beck)

U zbirci eseja Krila u koferu Boris Beck bavi se fenomenom knjizevnosti, i to kroz razlicite pojmove koji su u povijesti sluzili kao njezina metafora (ogledalo, sjena, minijaturni svijet i sl.), kroz neke teorijske pojmove kojima se knjizevnost u novije vrijeme pokušava shvatiti (cudovišnost), kroz neke izvanknjizevne pojmove koji dosad nisu primjenjivani na tekstove (deterministicki kaos, višedimenzionalni prostori), kroz razlicite medije vizualne umjetnosti (strip, crtani film, slikarstvo). No jezik Krila u koferu nije znanstven, nego je u neprestanom autorovu (ocevu) dijalogu s djecjim svijetom: sve se prethodno receno upotrebljava u govoru o igrackama, bajkama, djecjim predodzbama o mogucem i stvarnom te sklonosti male djece da spontano tvore metafore. Eseji u tom smislu imaju (nenametljivu) autobiografsku notu i pruzaju snazan dojam autenticnosti, jer se referiraju na stvarne dogadaje i zive ljude: eseji o knjizevnosti smješteni su u zivot. Kroz jednostavne anegdote (koje su ispricane na pocecima gotovo svih eseja) u tematski okvir uvlace se ozbiljne teme: odnos pisanja i zivota, egzistencija pisca, odnos teksta i svijeta, usmene knjizevnosti i pisane, pop-kulture i visoke kulture te razna pitanja jezika.

U knjizi se ocituje notorna postmodernost autorove pozicije: nema za njega neke spomena vrijedne razlike izmedu integralne i prostituirane knjizevnosti, kao što nema ni nacelne granice izmedu knjizevnosti i crtica, filozofije i stripa, biblijske povijesti i astrofizike; izmedu Abelarda i Vedrane Rudan, Monty Pythona i Martina Heideggera, Ivane Brlic-Mazuranic i Mao Ce-tunga. U vizuri radoznalca Becka svekoliko intelektualno polje nadaje se kao šareno rizomaticno sucelje na kojemu bira i povezuje elemente ne mareci za zanrovski ili koji drugi konvencionalni kljuc, vec iskljucivo slijedeci nit osobnih asocijacija, a pod krovicem aktualne teme.

Potku rukopisa cine autorovi tekstovi koje je objavljivao u "Zarezu", "Jutarnjem listu", "Trecoj", ali su oni uzeti samo kao polazište i svi su nanovo napisani, tako da cine tematski skladnu cjelinu.

  • ISBN: 9789536770628
  • UDK: 821.163.42-4
  • Biblioteka: Zive slike
  • Izdavac: Disput
  • Godina: 2004.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 176
  • Format: 12,00×19,50 cm

Cijena: 81,00 kn