Kriza medunarodnog poretka 21. stoljeca (Petar Popovic)

U središtu zanimanja knjige Petra Popovica "Kriza medunarodnog poretka 21. stoljeca" je dvojba: moze li se suvremeni medunarodno-pravni poredak utemeljen stvaranjem UN-a 1945, primijeniti na tri kriticna podrucja medunarodnih odnosa, koja u 21. stoljecu prijete urušavanjem samog poretka kao takvog.

Prvo, je li moguce pravno regulirati transnacionalni kapital, ciji tokovi i oscilacije ugrozavaju globalni gospodarski sustav. Drugo, je li moguce pravno regulirati kibernetski prostor, cija virtualna sfera s kiber-terorizmom, kiber-kriminalom i kiber-ratom predstavlja realnu prijetnju medunarodno-pravnom poretku. Trece, je li moguce pravno utemeljiti klimatski rezim, kako klimatske promjene u skorijoj buducnosti ne bi s mogucom klimatskom kataklizmom dovele do potpunog urušavanja medunarodnog poretka.

Odgovore na ta pitanja, koja ulaze u bit današnje globalne krize medunarodnog poretka 21. stoljeca, ova studija razmatra kroz sintezu svih relevantnih teorijskih pravaca u teoriji medunarodnih odnosa.

Zašto su u središtu pozornosti ove studije baš te tri sfere kao izravne ili neizravne posljedice društvenog djelovanja, a ne, primjerice, neka druga, mozda cak i vaznija pitanja za današnji medunarodni poredak, npr. medunarodni terorizam, fundamentalizam, proliferacija oruzja za masovno uništenje, pravo na samoodredenje itd.? Razlog je jednostavan: za razliku od vecine odnosa medu drzavama u posljednjih nekoliko stoljeca, koji su pravno uredeni, navedene tri sfere to, medutim, nisu.

Štoviše, u današnjim se uvjetima cini da nije ni izgledno da ce drzave u dogledno vrijeme biti u stanju pravno ih regulirati, što današnji medunarodni poredak cini dugorocno nestabilnim. Iz cega se namece i glavna svrha ove studije, naime da iz sintetickog spoja teorijskih perspektiva ponudi rješenja kao mogucu osnovu za principijelno prevladavanje medudrzavne politicke krize na ta tri polja.

Studija pruza pregledan i precizan osvrt na kljucne prijepore o teorijskom poimanju medunarodnog poretka, kako bi se pokazalo da medunarodni poredak – iz realisticke i racionalisticke perspektive (ne i idealisticke, jer ona je iskljucivo normativna u smislu da govori kakav bi poredak trebao biti) – itekako postoji.

Knjiga je objavljena u sunakladništvu s Nacionalnom zajednicom Crnogoraca Hrvatske.

  • ISBN: 978-953-260-183-1
  • Biblioteka: Luca
  • Izdavac: Disput
  • Godina: 2014.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 220
  • Format: 12,5×20 cm

Cijena: 81,00 kn