Kultura vina (Milorad Zoricic)

Vino je tisucljetni napitak, od Noe i od Dioniza, vino zivi u kulturi kao njena zivotvorna tekucina.
Od zapisa na glinenim plocicama Babilona i Ninive, preko faraonskog Egipta, misticne Indije, Kine, stare Helade (Grcke), do bakanalijskog Rima, a i poslije propasti tog velikog carstva, na svim stranama svijeta, u nadolazecim vremenima, vinova loza sadi se uz obale Sredozemlja i kontinentalnog dijela Europe, pa tako vino postaje pice svih naroda.

Proizvodnja vina na tlu Hrvatske datira još od vremena Fenicana, Ilira, Grka i Rimljana. Hrvati dolaskom u 6. stoljecu na prostore rimskog Ilirika, prihvacaju novu kulturu, vinovu lozu. Uz prihvacanje kršcanstva, još više se širi uzgoj vinove loze, a vino u tijeku nadolazecih stoljeca kroz pjesništvo, prozu, graditeljstvo, kiparstvo, slikarstvo, filozofiju i religiju prerasta u simbolicki kompleks, cija je vaznost i danas prisutna, posebno u vrednovanju vina kao pica Boga i covjeka.

Na mnogobrojnim vinogorjima kontinentalne i primorske Hrvatske zasadeni su kultivari vinove loze, a iz ubranog grozda dobivaju se vrsna vina, kojima su Hrvati od davnine svoje goste docekivali i nazdravljali im uz zdravicu i prigodnu pjesmu. Zatim, jedinstveni je slucaj u svijetu da se u drzavnoj himni spominje vino, kao odrednica domovine, jedna od kitica Mihanoviceve "Hrvatske domovine", poznatije kao "Lijepa naša", glasi:
Vele gore, veli ljudi, Rujna lica, rujna vina, Silni gromi, silni udi, To je naša domovina!
Ovime pjesnik naglašava vinogradarsko-vinarski karakter domovine Hrvatske.

Biblija naziva vino "Krv grozda". Vino je simbol svega što u zivotu moze biti ugodno, prijateljstvo, ljudska ljubav i ljudske radosti. No medutim covjekove su zelje i zed cesto vece od razbora koje daje ovo blagoslovljeno pice. Ova knjiga posveca-na je KULTURI VINA, uz napomenu da u svakoj prilici vinu pridemo razumno tada ce nam pomoci, a moze nam i odmoci. Sv. Augustin kaze: „Obilno vino oduzima um, ponizuje razum, vezuje jezik, a zatim cijeli niz zala kojemu je uzrok pijanstvo…"
S vinom treba kao s bliskim prijateljem, a ne kao s neprijateljem ili lukavcem koji te zeli prevariti.
Umjereni moramo biti u svim aktivnostima, od fizickih, prehrambenih, a u sklopu ovih posebno prilikom uzivanja vina, jer se i u tome ocituje kultura.

Cini se daje cud vina najbolje spoznao znameniti grcki lijecnik Hipokrat:
"Jedna caša vina dnevno jeste zdravlje, dvije su uzitak i raspolozenje, ali tri su vec sramota".
Vino i vinograd pripadaju drevnoj i slozenoj simbolici. Javljaju se u mnogim starim i velikim kulturama, religijama i filozofijama, noseci njihova bitna obiljezja, sve do danas.

  • ISBN: 978-953-55542-0-2
  • UDK: 633/635
  • Izdavac: V.B.Z.
  • Godina: 2009.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 325

Cijena: 270,00 kn