Lekcije iz Finske (Pasi Sahlberg)

Ovo je knjiga o Finskoj i o tome kako su Finci svoj odgojno obrazovni sustav promijenili iz osrednjega, kakav je bio 1980-ih, u jedan od primjera izvrsnosti, kakav je danas. Prema medunarodnim pokazateljima, finski su gradani jedni od najobrazovanijih u svijetu, obrazovanje je jednako dostupno svima, a Finska ucinkovito raspolaze svojim resursima. U posljednje vrijeme finsko je obrazovanje privuklo pozornost mnogih medunarodnih strucnjaka.
 
Pocetkom 1990-ih obrazovanje u Finskoj nije u medunarodnim okvirima bilo ništa posebno. Svi mladi Finci redovito su pohadali školu, mreza škola bila je široka i gusta, srednjoškolsko obrazovanje bilo je dostupno svima, a visoko je obrazovanje bila mogucnost za sve veci broj ucenika sa završenom višom srednjom školom. No uspjeh finskih ucenika u medunarodnim procjenama bio je blizu opceg prosjeka, osim u citanju, u cemu su mladi Finci bili bolji od vecine ucenika iz drugih zemalja. Neocekivana i duboka gospodarska kriza dovela je tada Finsku do ruba financijske propasti. Bile su potrebne poduzetne i trenutacne mjere za uspostavljanje nacionalne fiskalne ravnoteze i obnovu vanjske trgovine, koja je nestala nakon raspada Sovjetskog Saveza 1990. godine. 
 
Diljem svijeta ima zemalja u kojima se vodece osobe u podrucju obrazovanja suocavaju sa situacijama veoma nalik na onu u Finskoj 1990. godine. Svjetska gospodarska kriza teško pogada mnoge škole, sveucilišta i cijele obrazovne sustave. Uspjeh ucenika u Irskoj, Grckoj, Engleskoj ili Sjedinjenim Drzavama nije ni priblizno onakav kakav bi trebao biti u ekonomijama zasnovanim na znanju, u kojima su produktivnost i inovativnost nuzni uvjeti konkurentnosti. Cini se da ucenici i studenti postojece oblike poducavanja sve više smatraju dosadnima i nepovezanima s njihovim potrebama u ovome svijetu koji se brzo mijenja. 
 
Prica o promjeni finskog odgojno-obrazovnog sustava ispricana u ovoj knjizi pruza nadu svima onima koji su zabrinuti da mijenjanje odgojno-obrazovnog sustava uopce nije moguce. Takoder, potice na razmišljanje one koji traze nacin kako prilagoditi obrazovnu politiku i stvarnost gospodarskog oporavka. 
 
"Lekcije iz Finske" odstupaju od uobicajenih ideja koje se spominju u casopisima i knjigama o razvoju obrazovanja. Štoviše, one pokazuju daje uistinu moguce poboljšati sustav ako se politika i strategije osmisle mudro i odrzivo.
 
U ovoj je knjizi opisano kako je tekao postupak obrazovne reforme u Finskoj nakon završetka Drugoga svjetskog rata. To je prva knjiga namijenjena medunarodnom citateljstvu koja govori o tome kako je Finska stvorila sustav koji je jednako hvaljen zbog pravednosti i visoke kvalitete.
 
Mnoge vodece svjetske novine i radio-televizije – New York Times, Washington Post, Times of London, Le Monde, El Pais, National Public Radio, NBC, Deutsche Welle i BBC – govorile su o tome finskom obrazovnom cudu. Tisuce izaslanstava posjetile su finske
vlasti, škole i zajednice kako bi saznale što pokrece izvrsnost u obrazovanju. Medutim, toj prici do sada nije bila posvecena cijela knjiga, što je potrebno kako bi se nabrojili, povezali i objasnili prirodni cimbenici, ustanove i mnogi ljudi u nju ukljuceni.

  • ISBN: 978-953-0-51517-8
  • Izdavac: Skolska knjiga
  • Godina: 2012.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 240

Cijena: 149,00 kn