Leksikon novcanih jedinica (Zvonimir Jakobovic)

Prirucnik vrsnoga leksikografa jedinstven je na hrvatskom jeziku, a tematika kojom se bavi moze se naci sustavno obradena samo na «velikim» jezicima. 

Leksikon novcanih jedinica dr. sc. Zvonimira Jakobovica obraduje nazive, postanak, definicije i medusobne odnose novcanih jedinica pa ce biti koristan svima koji istrazuju nastanak novcanih jedinica, od njihovih prapocetak a do danas. Leksikon daje podatke o starim novcanim jedinicama koje se spominju u starijoj literaturi, starim dokumentima ili narodnim poslovicama, te o svim novcanim jedinicama koje su danas u uporabi. Podatci o suvremenim novcanim jedinicama su prema stanju pri dovršetku Leksikona, pri cemu se ocekuju i mnoge promjene, osobito zbog postupnoga uvodenja eura u europskim zemljama. 
U Leksikonu su obradene novcane jedinice ponajprije kakve su se kroz povijest rabile na našim prostorima, na tlu Hrvatske i u njezinu okruzenju, a koje su se na razlicite nacine ispreplitale i mijenjale. Obradene su i novcane jedinice koje su vremenski ili prostorno daleko, ali su na neki nacin utjecale, ili još i danas utjecu na kulturni zivot (kao što su to biblijske i anticke novcane jedinice), ili na gospodarski zivot (kao što je to americki dolar ili japanski jen). Za suvremene novcane jedinice dan je i vazeci slovni ISO-kod, kako bi se te jedinice pouzdanije prepoznavale. 

Leksikon je podijeljen u dva dijela, u prvom se jezgrovito prikazuju osnovni pojmovi o novcu, a u drugom je abecedni popis novcanih jedinica. 

 Knjiga je pouzdan izvor podatak a znanstvenicima i drugim strucnjacima, ali i znatizeljnim laicima koji zele imati pri ruci potpun i tocan izvor informacija o novcanim jedinicama, njihovu znacenju, podrijetlu ili etimologiji njihovih naziva.

  • ISBN: 9789530619906
  • Izdavac: Skolska knjiga
  • Godina: 2014.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 86

Cijena: 99,00 kn