Let iznad kukavicjeg gnijezda (Ken Kesey)

Roman Let iznad kukavicjeg gnijezda odmah je po objavljivanju 1962. stekao iznimnu popularnost i kultno sljedbeništvo. Danas slovi kao nezaobilazni klasik šezdesetih, a Formanova ekranizacija s izvrsnim Jackom Nicholsonom, nagradena s pet najvaznijih Oscara, kontinuirano je na svim relevantnijim listama najboljih filmova. Premda je Ken Kesey, prema vlastitim rijecima, bio »premlad da bi bio bitnik a prestar da bi postao hipi«, tragikomicni šašavo-inteligentan štih Leta bio je u savršenom dosluhu s buntovnickim i slobodoumnim duhom vremena; štoviše, kao jedno od temeljnih djela antiautoritarnog usmjerenja bitno je pridonio njegovu oblikovanju.

Uz »cudovište bez srca«, Glavnu sestru, kljucni likovi romana su razuzdani bundzija McMurphy (»drvosjeca, razmetljivi kockar, veliki ridokosi svadljivi Irac«) i plemeniti »divljak«, »nijemi« pripovjedac romana, Poglavica Bromden. McMurphy je hiperaktivan, neslomljivi borac za pravdu i prava svojih sudrugova u »zutoj kuci« koji se opire zatupljujucoj kolotecini i »umobolesnim« pravilima umobolnice te se donkihotovski sukobljuje s Glavnom sestrom, »ledenohladnom« dominom, svojevrsnom »manekenkom i glasnogovornicom« licemjernog i nehumanog Sustava.

Slijedeci tradiciju individualisticko-subjektivisticke i pobunjenicke literature, roman Let iznad kukavicjeg gnijezda »najavio je dramaticne dogadaje na sveucilištima, psihodeliju i kontrakulturu«, a zbog svojih izuzetnih umjetnickih vrlina i gromke afirmacije slobodoumnosti i drugacijosti, bio je i ostaje izvanredno poticajno štivo.

  • ISBN: 9789533200859
  • Biblioteka: Biblioteka Za Andelu J.
  • Izdavac: Sareni ducan
  • Godina: 2015.
  • Jezik: hrvatski
  • Prevoditelj: Omer Lakomica
  • Broj stranica: 272

Cijena: 116,10 kn