Lijepi dvadesetogodisnjaci (Marek Hlasko)

Autobiografska je knjiga, pisana u ispovjednoj formi, zapis o izgubljenoj generaciji pun drasticnih scena iz autorova zivota, kao i anegdota iz zivota umjetnicke elite poslijeratne Poljske.
 
Knjigu je objavio Jerzy Giedroyc 1966. u Parizu, u svojoj kultnoj biblioteci Kulture, središnjeg emigrantskog casopisa, jednog od najzešcih suparnika ondašnjih poljskih komunistickih vlastodrzaca. Hlasko je u to vrijeme vec gotovo cijelo desetljece u prisilnoj emigraciji jer su mu komunisticke vlasti odbijale produljiti valjanost putovnice, zahtijevajuci od njega povratak u domovinu i posipanje pepelom, što je on odbio uciniti.
 
Opisujuci u ovoj literariziranoj biografiji vlastiti zivotni put od ulaska u poljski knjizevni zivot pa sve do odlaska na Zapad i zivota u emigraciji, Hlasko ispisuje stranice na kojima se, bez mrznje i samorazumljive gorcine koja se obicno javlja kao posljedica dugotrajnog izbivanja iz domovine i zivota na rubu gladi, razracunava sa svojim negdašnjim prijateljima, suparnicima, poznanicima, likovima iz javnog zivota, kolegama novinarima i piscima, komunistickim duznosnicima, agentima tajnih sluzbi, zapadnjackim kulturtregerima, kulturnjacima, radnicima, zenama, supatnicima. 
 
Hlaskov zivot, koji sam po sebi predstavlja savršen scenarij za film, prenesen u knjigu izgleda nam još intenzivniji, zešci i zustriji. On se ne predstavlja kao intelektualac, mislilac, jer to nije ni bio, vec kao obican covjek koji je, smatrajuci da je funkcija knjizevnosti prikazivanje stvarnosti, pokušao prenijeti svakodnevicu na podrucje fikcionalnog, izmišljenog. Medutim stvarnost njegova zivota nije bila izmišljena. Neuredan zivot, cesto na granici smrti, završio je otuzno – samoubojstvom, premda mnogi tu cinjenicu dovode u pitanje jer se radilo o covjeku koji je ludo volio zivot, cak više nego zene.
 
"Lijepi dvadesetogodišnjaci" s prelijepim pricama o jednoj zemlji i jednom zivotu do danas je ostalo najcitanije autorovo djelo, koje je prezivjelo i nadzivjelo i samu stvarnost koju je nastojalo prenijeti.

  • ISBN: 978-953-260-165-7
  • Biblioteka: Na tragu klasika
  • Izdavac: Disput
  • Godina: 2012.
  • Uvez: tvrdi s ovitkom
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 232

Cijena: 126,00 kn