Ljeto hirovito (Vladislav Vancura)

Premda kod nas nedovoljno poznat, Vladislav Vancura vrstan je ceški pisac i dramaticar, te uz Capeka i Hašeka najpoznatiji i najcjenjeniji ceški knjizevnik izmedu dva svjetska rata. Kao malotko znalacki je vladao i eksperimentirao jezikom u traganju za novim nacinom izrazavanja: arhaican, stiliziran govor, zvukovno oslikavanje rijecima, lirske metafore, davnašnja sintaksa, duge "barokne" recenice – sve su to znacajke Vancurina intrigantnog rukopisa. "Da je Vancura otvorio ducan s metaforama, mogao je njima opskrbiti naraštaje ceških pisaca", kazao je Kundera za svog sunarodnjaka.

"Humoristicki romancic", kako je podnaslov "Ljeta hirovitog" (1926), doista vjerno najavljuje karakter djela koje odiše hirovitošcu i ironicnim ozracjem. Ovaj kratki, gotovo idilicni tekst u maniri blage satire oslikava zivot gradica, s dobrodušnim razumijevanjem za njegove malogradanske grijehe. Profinjenim humorom protkani prizori, najavljeni u podnaslovu, zasigurno nece, a i ne zele, izazvati grohotan smijeh; oni samo potvrduju originalnost i estetiku autorova odnjegovanog jezicnog izricaja. Proza je to pohranjena u riznici ceških literarnih dragulja, zamaman mamac za pomnjive literarne sladokusce, za koju je i sam autor smatrao da je najbolje što je napisao.

Jezicnoj ljepoti ove knjizice, osim Josefa Capeka, Karelova brata, koji ju je jednakovrijedno ilustrirao, nije mogao odoljeti ni Jirí Menzel, majstorski je ekraniziravši još tamo prije pedesetak (hirovitih) ljeta. "Vancura je bio carobnjak rijeci", zadivljeno je tada ustvrdio slavni reziser.

  • ISBN: 9789533200477
  • Izdavac: Sareni ducan
  • Godina: 2012.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 144

Cijena: 69,00 kn