Ljeto utopljenika (John Burnside)

Slikarica Angelika Rossdal izabrala je Kvaløyu, maleni otok duboko u Arktickom krugu, da bi se posvetila usamljenickom ispunjenju svojega poziva. Njezina kci Liv odrasta u izolaciji, provodeci vecinu vremena sama ili s postarijim susjedom, Kyrreom Opdahlom. On je opcini starim narodnim predajama i pricama o trolovima, sirenama i o huldri, sablasti koja se pojavi u obliku neodoljivo prekrasne djevojke mameci mladice u smrt.

Deset godina poslije, Liv se prisjeca tog kobnog ljeta kad su se dvojica mladica utopila pod zagonetnim okolnostima u mirnoj, mjesecinom obasjanoj vodi kraj obale Kvaløye, okušavajuci proniknuti u zbilju onoga što je vidjela. Jesu li se smrti dogodile slucajno ili je djecake, kao što tvrdi Kyrre, u pogibelj namamila zlocudna sablast?

Kako ljeto odmice, a dogadaji postaju sve zlokobnijima, dogada li se uistinu na otoku nešto natprirodno ili Liv – usamljena djevojka koja je cijeli zivot provela u sjeni svoje prekrasne i nadarene majke – polako gubi dodir sa stvarnošcu?

Smješten u bijele noci arktickoga ljeta, roman se odvija u ozracju sna, no vrhunac doseze u trenutku dubokog uzasa. "Ljeto utopljenika" igra je mraka i svjetla, privida i videnja, koja ce drzati i progoniti svakog citatelja još dugo nakon što ljeto prode.

Zaista je rijetko da je pisac podjednako dobar kao pjesnik i romanopisac. John Burnside jedan je od takvih – sjajan pjesnik, izvanredan pisac memoara i izniman romanopisac.

Christina Patterson, Independent

Ono što najviše odreduje Burnsideov rad jest ljepota njegove proze. Što god piše djeluje stvarno i, uzmemo li u obzir dobar dio sadrzaja njegova novog romana, to je velik kapital za svakog pripovjedaca.

Eileen Battersby, Irish Times

  • ISBN: 9789532861280
  • Izdavac: Vukovic & Runjic
  • Godina: 2015.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Prevoditelj: Andy Jelcic
  • Broj stranica: 320

Cijena: 116,00 kn