Ljubav za pocetnike (Srecko Horvat)

Ljubav za pocetnike nije self-help prirucnik koji ce vam dati odgovore na sve ljubavne probleme ni još jedna dubokoumna teorijska rasprava koja vjeruje da posjeduje “istinu” ljubavi. Rijec je o fragmentima koji biljeze pojedine znakove ljubavi, etape i ljubavne epizode, kojih moze biti bezbroj i cije varijacije uvijek ovise o necijem osobnom iskustvu.

Zašto toliko cekam na telefonski poziv? Zašto interpretiram svaki dodir, pogled ili SMS? Zašto me ta pjesma podsjeca na nas? Sve su to pitanja koja su dio “jezika ljubavi”, što na specifican nacin oblikuju svijet zaljubljenosti koji nam je dobro poznat, a svejedno nedokuciv. Na tragu Rolanda Barthesa – uz filozofska promišljanja koja sezu od Platona do Nietzchea, preko Lacana do Freuda – autor polazi od temeljne teze da se ljubav moze išcitati i kao semiološki (znakovni) fenomen, a u 15 poglavlja obradeni su prepoznatljivi momenti ljubavnih odnosa: igre moci, sablasti bivših, prijevare i prekidi, dijeljenje i imenovanje, izolacija i sjecanje, krivnja i determinizam. Uz bogati teorijski aparat, primjere iz knjizevnosti (Patnje mladog Werthera, opus Arthura Schniztlera, Kafke, itd.), ali i osobna iskustva, knjiga je prozeta i brojnim pimjerima iz filmskog univerzuma, od klasika poput Posljednjeg tanga u Parizu, Annie Hall, Kad je Harry sreo Sally, do novijih filmova poput Vjecnog sjaja nepobjedivog uma, Neobicnog slucaja Benjamina Buttona i Zene kojoj sam citao. Nakon pet politicko-filozofskih knjiga, Horvat je napravio iskorak u svijet privatnog, potvrdujuci da je ljubav cesto jednako bitna kao i politika.

Srecko Horvat (1983.) dosad je objavio pet knjiga: Protiv politicke korektnosti, Od Kramera do Laibacha, i natrag (Biblioteka XX. vek, 2007.), Znakovi postmodernog grada (Jesenski i Turk, 2007.), Buducnost je ovdje. Svijet distopijskog filma (HFS, 2008.), Totalitarizam danas (Antibarbarus, 2008.) i Diskurs terorizma (AGM, 2008.). Clan je uredništva casopisa Zarez, Tvrda i Eurospki glasnik. Preveo je nekoliko knjiga s njemackoga i engleskoga. Redovito objavljuje kolumne u Vecernjem listu.

  • ISBN: 978-953-303-116-3
  • UDK: 159.9
  • Biblioteka: Bookmarker
  • Izdavac: Naklada Ljevak
  • Godina: 2009.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 240
  • Format: 13,50×21,00 cm

Cijena: 29,00 kn