Ljubavi razlike (Tomislav Bogdan)

O hrvatskome ljubavnom pjesništvu 15. i 16. stoljeca, u terminima "petrarkizma" ili "petrarkiranja", u hrvatskoj se knjizevnoj historiografiji razmjerno mnogo pisalo. Medutim, knjiga Tomislava Bogdana taj korpus promatra i analizira na posve nov nacin. Smatrajuci da termin petrarkizam pokriva samo jedan dio ljubavnoga pjesništva navedenih stoljeca i detaljno analizirajuci koncepcije ljubavi koje zatjecemo u tom korpusu, autor istice pluralisticnost, polidiskurzivnost amorozne lirike hrvatske renesanse, dokazujuci da je petrarkizam samo jedna od njezinih sastavnica te da uza nj ravnopravno supostoje i drugacije koncepcije ljubavi (anticka hedonisticka koncepcija, platonicka, semantika dvorske ljubavi itd.).
 
Tako Bogdanova knjiga o hrvatskim ljubavnim pjesnicima, od onih zastupljenih u Ranjininu zborniku pa sve do Horacija Mazibradica, progovara na posve nov nacin. Po tome ona u povijesti proucavanja hrvatske renesansne lirike predstavlja apsolutni novum, progovarajuci o tipovima ljubavnoga diskurza na mnogo dublji i istancaniji nacin. Osim što baca posve novo svjetlo na dosad vec pomalo otrcan pojam petrarkiranja, ova knjiga donosi i inovativne antropološke spoznaje o individualitetima koji su tu liriku stvarali. Bogdanova knjiga pisana je na temelju suvremenih spoznaja znanosti o knjizevnosti, posebice onih s podrucja teorije lirike (razmatranja o pojmu lirskoga/tekstualnoga subjekta), kao i na temelju posebno istancanog uvida u analizirani korpus. 
 
Buduci da je opsezan korpus ljubavnog pjesništva 15. i 16. stoljeca jedno od vaznijih svjedocanstava o procesima individualizacije i sekularizacije hrvatske ranonovovjekovne knjizevne kulture, Bogdanova analiza toga korpusa, postavljena na inovativnim teorijskim i metodološkim temeljima, od iznimne je vaznosti za hrvatsku knjizevnu historiografiju i kulturu uopce.
 
Iz recenzije Dunje Fališevac

  • ISBN: 978-953-260-142-8
  • Izdavac: Disput
  • Godina: 2012.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 344

Cijena: 108,00 kn