Ljubavno pismo klinopisom (Tomas Zmeskal)

Prvi roman Tomáša Zmeškala strukturiran je poput kaleidoskopa razlicitih prica, predstavljenih u 22 poglavlja. Središnja pripovijest ukljucuje Josefa i Kvetu, koje mozemo smatrati glavnim junacima, ali iz njihove se pripovijesti granaju brojne druge koje oni sami pripovijedaju i koje sadrze druge vaznije i sporednije likove. Stvoren je dojam kao da kamera lagano prelazi s jednog lika na drugi otkrivajuci sasvim novu perspektivu, novu malenu pripovijest, te se zatim, lagano se pomicuci, vraca na prethodan lik. Poglavlja se katkad razlikuju u formi. Primjerice, jedno od poglavlja donosi kafkijansku atmosferu dijaloga izmedu Josefa i drzavnog istrazitelja. Što se tice stila, Zmeškal umije podastrijeti veliki izbor raznolikih glasova i forme.

Jedno od glavnih obiljezja njegova stila je oko za detalj, zatim poeticnost te sposobnost da uhvati i izrazi esencijalne emocije svojih likova i stvori pravu atmosferu. Sve su pripovijesti dane na povijesnoj pozadini. Tako se pozadinski izmjenjuju presudni povijesni dogadaji, poput Drugog svjetskog rata, dospijevanja komunista na vlast 1948, represije 1950-ih, ruske invazije i okupacije Cehoslovacke 1968, Baršunaste revolucije 1989, koja oznacava kraj komunizma. Ali nikada povijesni dogadaj ne zauzima glavni polozaj u prici; ostaje kao marginalni znak, dok su u središtu price o ljudima. 

Bez sumnje, „ceški“ aspekt u ovoj knjizi ima prominentnu ulogu, ali zapravo je više „europski“ nego „ceški“, jer je, napokon, povijest Ceške povijest Europe – svi spomenuti dogadaji su europski dogadaji. Ali su zivoti i sudbine likova univerzalni. Stoga, kao cjelina, roman ima vrlo univerzalnu kvalitetu, govoreci o vrijednostima, nacelima, sumnjama, razmišljanjima itd.  Iako se moze uciniti strukturalno kaoticnim, Zmeškal pedantno vodi pripovijesti i nikada ne gubi kontrolu nad njihovim nervaturama, što mu je osiguralo visoke ocjene i brojne pohvale u knjizevnoj kritici. Uvijek se u pravom casu vrati glavnoj pripovjednoj niti te se kao citatelji nikada ne osjecamo izgubljenima.

Sve zajedno – glavna pripovijest, sporedni pripovjedni rukavci, podpripovijesti, razlicite forme u kojima se pripovijeda, akronološko pripovijedanje, promjene u perspektivi i fokalizaciji, promjene stila, tona i narativnih nacina – tvori bogat roman koji ima sve šanse da postane klasik – ako to vec nije.

  • ISBN: 978-953-303-451-5
  • Biblioteka: Graham Greene
  • Izdavac: Naklada Ljevak
  • Godina: 2011.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 376
  • Format: 13,50×21,00 cm

Cijena: 49,00 kn