Lov gofova i zubataca teskom panulom (Tonci Zanko – Tona)

Ova knjiga je kljuc koji vam otvara vrata u svijet teške panule, svijet do sada rezerviran samo za odabrane. Naime, postoji mali broj osobitih individualaca, cesto škrtih na rijecima, koji su ucili iz vlastitog iskustva i bez ikakvih ucitelja, a znanje steceno uzduz skoro cijelog Jadrana morali su cuvati, jer njima panula nije bila sport nego kruh. Zbog toga o najboljim panulašima niste mogli citati u novinama, a niste ih vidali ni na sportskim natjecanjima. Njih ste mogli sresti jedino ako ste bacili sidro blizu neke od izbacenih punti naših otoka, od Mljeta pa sve do Kornata. Na takvim mjestima cete ih sigurno vidjeti kako prolaze svojim putem u vjecitoj potrazi za ribom.

Najveci broj njih potjece s Visa, otoka okruzenog otocima vulkanskog kruga koji su surovi i nepristupacni, divlji i negostoljubivi, a opet tako lijepi i posebni usred velikog plavetnila. Mnogo znanja, umijeca i vještine oduvijek je bilo covjeku potrebno da bi u tom okruzenju opstao, da bi iz cudljivog mora izvukao ribu, a iz škrte zemlje grozd i maslinu.Trebalo je prezivjeti, a to tjera na neprestano razmišljanje i inovativnost. Mnogi izumi, alati i tehnike ribolova nastali su iz takve potrebe, a medu njima je i teška panula.

"Odavajuci dugo i duboko skivane tajne ribolova klasicnom dalmatinskom (viškom) panulom, literarni nam se prvijenac Tonca Zanka predstavlja prirucnikom za ispunjenje snova o bliskim susretima sa silovitim gofom i oštrozubim carem jadranskih brakova. No, ma koliko napuci ovog štiva detaljnošcu i uvjerljivošcu odskakali od panulaškog štiva dosad obznanjenog puku s tisucljetnom ribarskom tradicijom, ma koliko se iz obilja recepata o lovu velikih predatora i njihova najslasnijeg zalogaja (lignje i iglice) moglo ciniti kako smo, eto, docekali autenticnu "Bibliju za panulaše", Zankova knjiga prije svega je izricaj autorove zanesenosti zivim morem." – Slobodan Paparella.

  • ISBN: 953-99335-0-1
  • Izdavac: Vlastita naklada
  • Godina: 2003.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 219
  • Format: 17,00×23,50 cm

Cijena: 250,00 kn