Luksemburski park (Michal Ajvaz)

U maštovitoj prici "Luksemburški park" jednog od najuspješnijih suvremenih ceških prozaika Michala Ajvaza opisan je niz neobicnih iskustava što ih glavni lik Paul, pariški srednjoškolski profesor, prozivljava tijekom ljetnih praznika. Nakon što u internetski pretrazivac greškom utipka posve nepoznatu rijec koju uopce nije namjeravao napisati, Paula to kroz internetski labirint odvede do neobicne price o neobicnom americkom profesoru. Taj bezazleni slucaj donese mu tijekom ljeta najsretnije i najstrašnije trenutke u zivotu.

Radnja romana odigrava se u Parizu, Nici i Nantesu, u New Yorku, Moskvi, na karipskom otoku Saint Lucia, u sicilijanskom Taorminu i izmišljenom gradu Lara. Prica se zaplece u kombinaciji ljubavnih dozivljaja, ne samo Paulovih, i niza maštovito komponiranih dogadaja koji se nadovezuju jedan na drugi vodeni domišljatom autorskom kombinatorikom.

Na relativno jednostavnom zapletu Ajvaz gradi tekst koji pociva na filozofskim temeljima u kojem bogato figurira inspiracija iz pustolovne literature kao i genius loci gradskog prostora. U tom se kolopletu neobicnih dogadaja kao kuriozitet moze izdvojiti Paulov susret s yggurskim jezikom, koji ne poznaje, ali kako je yggurski tekst umetnut u tekst proze koju cita, prisiljen ga je citati i pocinje ga percipirati "izvana", što ga vodi izvanjskoj percepciji vlastitoga jezika te naposljetku rijeci vidi kao uzorke "kozmicke gramatike" – smislenog sustava na kojem se temelje ne samo jezici nego i svijet. Dakle na djelu je bogata mašta, zacinjena razlicitim zanrovima zabavne popularne knjizevnosti, prema kojima autor ne skriva naklonost.

Kroz prizmu drukcije stvarnosti Ajvaz promišlja današnje transformacije kojima su podvrgnuti temeljni ljudski osjecaji, ljubav i ljubomora, mrznja i pomirenje, te se na duhovit nacin usredotocuje na ulogu tehnologije i znanosti u našim zivotima.

  • ISBN: 9789532602425
  • Izdavac: Disput
  • Godina: 2015.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Prevoditelj: Katica Ivankovic
  • Broj stranica: 188

Cijena: 99,00 kn