Magare gre u raj (Mladen Vukovic)

Mladen Vukovic (Split, 1958.), novinar i knjizevnik, poznat je po objavljivanju publikacija slicnih ovoj: Pobratimstvo lica u nemiru ( pjesnici Tinu Ujevicu ), Svetog Duje andeli ( pjesme posvecene tom svecu ), Naša velecasna maslina ( motiv masline u hrvatskom pjesništvu ), Vedri Vidra ( pjesme Marinu Drzicu )…

Knjiga ‘Magare gre u raj’ u našoj nakladi obuhvaca 260 stranica (137 pjesnika, 174 pjesme, stoinjak crnobijelih i kolor ilustracija, na naslovnici Rudolf Labaš) zapravo je svojevrsna antologija tekstova o tovaru (magarcu). Pisac u opseznom uvodu "Od biblijskog do babilonskog magarca" pokušava sagledati fenomen te neobicne zivotinje s razlicitih gledišta. Popratno slovo napisao je fra Nikola Mate Rošcic pohvaljujuci ideju i ostvaraj, navodeci kako je tovar zanimljiv motiv, zivotinja „sljubljena s oporom zemljom, tvrdim kamenom, u zemlji koju su oduvijek tukli orkanski vjetrovi, iznenadivale nevere, ubijala suša i nerodne godine“. Knjiga je ilustrirana sa šezdesetak prigodnih grafika naših poznatih i manje poznatih likovnih umjetnika. Mogli bismo je podijeliti na dva dijela. U prvom nalazimo izbor iz narodnih prica i pjesama, ganga, svjetskih poslovica, hrvatskih poslovica i izreka, zagonetki i pitalica te aforizama. Drugi dio obuhvaca pjesme novijih i suvremenih hrvatskih pjesnika. Medu njima su i poznata imena: Nikola Šop, Dragutin Tadijanovic, Vesna Parun, Vlado Gotovac, Zlatko Tomicic, Zvonimir Balog, Petar Gudelj, Stijepo Mijovic Kocan, Luko Paljetak… Pisac navodi da je magarac „ najopjevanija radna zivotinja“. Najcešce ga se istice kao prijatelja tezaka i ribara koji su s njim dijelili tugu i jad, glad i umor, nepravde i stradanja, upornost i prkos… Piše se o njegovoj neobicnoj cudi, strpljivosti, izdrzljivosti. Iz predgovora saznajemo i niz zanimljivosti primjerice da „spava vrlo malo, obicno drijema stojeci“, „ma koliko bio zedan, nikada ne ce piti necistu vodu“, „moze nositi više tereta od svoje tezine“, „zenku za parenje osjeti na tisucu metara“, te da je „magarece mlijeko po sastavu najslicnije majcinom mlijeku“… Rijec magarac je u ljudskom shvacanju protuslovna: postala je metaforom za glupost, neznanje prostakluk i niske pozude, a s druge strane magarac je uzdignut do posebnog štovanja jer se našao u štalici gdje je roden Isus, a na njemu je i ujahao u Jeruzalem. O njemu se pišu i pjevaju pjesme, slikaju slike, prave skulpture, podizu spomenici… Nalazimo ga na poštanskim markama te kao reljef na kovanicama, srebrnjacima i medaljonima.
Jezik uvrštenih pjesama je raznolik: od knjizevnog (standardnog) jezika do razlicitih idioma, osobito cakavskog narjecja, što je samo po sebi razumljivo jer bi mnoge rijeci vezane za tu zivotinju i tezacki zivot izgubile na svojoj ekspresivnosti kada bismo ih htjeli zamijeniti rijecima standardnog jezika. Zapisi su raznoliki po svojoj formi i stihu pa nalazimo klasicne sonete, poeme, pjesme u prozi, epigrame, haikue, deseteracke dvostihe gange, ali i slobodne stihove. Auktor je uvrstio i svoje dvije pjesme: sonet i epigram. U sonetu Magija magarca, u akrostihu je istaknut naslov ove knjige.
U jednoj gangi se pjeva:
„Mala moja, materina bona,
Dotra san ti magare bombona.“
Poslovica kaze:
„Kad bi svi magarci nosili samare,
Samardzije bi se pozlatili.“
Iako je tematika zadana, motivi se razlijevaju u velikoj umjetnickoj širini pa nalazimo slike magarca kao vjecnog stradalnika kojega gonjaju bez milosti, preko oputina i stranputica, strmina i gomila. On brsti dracu dok ga muce obadi, zavezan za maslinu, ocima blagim i cistim gleda kad ce sunce klonuti, kada ce poci u štalu i pronaci koju ogrizinu.
Haiku slika iz knjige:
Zuje muhe,
Rep magarca dirigira
Na otvorenom.
(Rajka Andelic Maslovaric)
Mladen Vukovic je u knjizi "Magare gre u raj", antologiji raznih knjizevnih vrsta i likovnih ilustracija, ili kako je on nazva „izboru prica, poslovica, aforizama i pjesama o tovaru“, ostavio niz razlicitih zapisa o jednoj neobicnoj zivotinji koja svojom pojavom i naravi navodi na razmišljanje i umjetnicko stvaranje. Tako je i on magarcu, odnosno tovaru, napravio spomenik, trajniji od drugih – kazao je na predstavljanju knjige u Jesenicama pjesnik Ivica Šušic.

  • ISBN: 978-953-263-240-8
  • Izdavac: Naklada Boskovic
  • Godina: 2013.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 260

Cijena: 126,00 kn