Majka, zena i majcinstvo (Aleksandra Mindoljevic Drakulic)

Tema ove knjige nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Pitanje mjesta i uloge zene i majke opisano je kroz povijest civilizacije, u mitovima, religiji, antropologiji, sociologiji i psihologiji. Majka je prva osoba koju susrecemo i naša prva iskustva s njom bitno ce odrediti naš zivot.

Vazan doprinos razumijevanju ovog fenomena dala je psihoanaliza pa se autorica posebno posvetila izucavanju razlicitih aspekata utjecaja majke i majcinstva na psihicki razvoj kroz radove najznacajnijih autora psihoanaliticke teorije.

Pregledno i jasno su prikazani razvoj objektnih odnosa i privrzenosti u zdravom razvoju i razvoju koji rezultira psihickim poremecajem. Posebno je istaknuto kako se kvaliteta majcinske njege, odredena vlastitim iskustvom majke iz njezina djetinstva te aktualnom situacijom majke u trenutku susreta s djetetom, uz doprinos djeteta, ugraduju u njihovu ranu interakciju te stimuliraju zdravi razvoj i stvaraju psihicku stabilnost. Uz to, u knjizi ce citatelji naci i veoma zanimljive opise znanstvenih istrazivanja, eksperimenata i instrumenata kojima se procjenjuju neke funkcije i osobine djeteta i majke.

Tekst na sveobuhvatan, pregledan i nadasve intrigantan nacin prikazuje najslozeniji odnos u našem društvenom zivotu. U zasebnim cjelinama iznosi najvaznije psihoanaliticke teorije, osobito one Bowlbyja, Winnicotta, Kleinove, te Biona, Mahlerove i drugih, prilagodavajuci njihovu slozenost lakšem razumijevanju. Stoga je vrijedno spomenuti i rjecnik koji je osobito vazan za pojašnjavanje psihoanalitickih pojmova. Osobna iskustva autorice daju dodatnu potvrdu i dimenziju toga odnosa koji nas definitivno odreduje kao osobe, a upravo taj pristup u nastanku ovoga djela garancija je da ce knjiga naci put i do citatelja.

  • ISBN: 978-953-176-672-2
  • Izdavac: Medicinska naklada
  • Godina: 2014.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 200
  • Format: 17×24 cm

Cijena: 147,00 kn