Manara: Put u Macondo (Milo Manara)

Druga knjiga avantura Giuseppe Bergmana (Put u Macondo) zajedno sa prethodnom (Gospodar Venecije) cine kompletan album HP & Giuseppe Bergman, koji predstavlja Manaru u punom svjetlu kao umjetnika koji je na halucinantan nacin spojio eksplicitnu erotiku sa pornografijom društvene zbilje.

Milo Manara (pravim imenom Maurilio Manara) jedan je od vrlo rijetkih umjetnika koji se proslavio eroticnošcu svoga crteza, a da to uopce nije naškodilo njegovoj umjetnickoj reputaciji. Dapace, "Manarine zene" postale su predmetom proucavanja i – obozavanja. U njegovim strip albumima nalazimo vrlo eksplicitne prizore seksa, ali utkane u price, blago receno, eksperimentalne naracije. Drugim rijecima, Manara je – lud k´o puška!

Kada je Milo Manara stvorio lik Giuseppea Bergmana, u prijelazu iz sedamdesetih na osamdesete godine, prouzrocio je tektonski poremecaj u dotadašnjem krajobrazu stripa. Njegova formula je vrlo jasna: do tada nevidena elegancija magneticnog realizma, uz istovremeno virtuozan crtez, prividno jednostavnije izvedbe, posvecene pricanju pripovijesti. Svijet stvarnosti, mašte i snova kaleidoskopski se ispreplice, poput halucinacija na LSD-u.

Umjetnikovo prvo pojavljivanje u svijetu stripa poklopilo se s razdobljem društvenih i seksualnih revolucija, koje prenosi u svojoj jedinstvenoj vizualnoj formi. Seksualne slobode u pasicama njegovih stripova samo su jedna, dakako najvidljivija, ljuska Manarinog zabranjenog voca: kada zagrizemo, zubi naidu na koštice društvenog nasilja u svim svojim oblicima. U tom kontekstu, simptomaticni su kadrovi u kojima latinoamericki revolucionar provodi mucno ispitivanje našeg glavnog lika, mladica koji se otisnuo u nepredvidljivu avanturu iz svoje rodne Italije, izbrazdane društvenim nemirima, prosvjedima, štrajkovima i policijskom brutalnošcu.

– Što si radio u Europi, pita ga gerilac.
– Pa.. ništa, odgovara Giuseppe.
Bum, udarac šakom u lice.
– Što si radio "politicki", pita gerilac.
– Huh… bio sam na sastancima… Cak sam i napisao nešto.
Paf, Giuseppe se pognuo od udarca šakom u trbuh.
– Što si radio osim trabunjanja?
– Pa.. Pojedinac stvarno ne moze puno uciniti… OUFFF!
Desni kroše u glavu ponovno zaljulja Giuseppea….

Koliko je Put u Macondo bio u vrijeme svojeg nastanka subverzivan, u pogledu poigravanja sa seksualnim tabuima i kontrakulturnim cinizmom spram društvene zbilje, toliko je danas ponovno aktualan, širom Europe, a narocito u Hrvatskoj. Bolje bi bilo da nije tako, ali s Manarom cemo se barem osjecati bolje, znajuci da iste stare price barem mogu biti dobro i uzbudljivo ispricane.
 

  • ISBN: 978-953-7771-01-0
  • Izdavac: Strip centar Tino
  • Godina: 2010.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 64

Cijena: 49,50 kn