Mediji i kultura (Katarina Peovic Vukovic)

Jesu li istinite tvrdnje da nas mediji zaglupljuju, opamecuju, otupljuju ili bistre? Determiniraju li nas mediji?
Knjiga donosi cetiri originalne studije koje tvrde suprotno: „struktura medija ne utjece na društvenost, politiku, identitete, vec je i sama izraz neke društvenosti, kulture“. Prva, Medij je simptom, pokazuje da je baština Marshalla McLuhana i danas još nezaobilazna za razumijevanje suvremenih medijskih fenomena; druga, Postoji li politika otpora nakon decentralizacije?, daje širi mediološki okvir za aktualne prijepore oko politicnosti medija.
Esej Tri novomedijska šoka u Hrvata analizira slucajeve nehoticne pornografije i virtualnih premijera, nastalih, kako kaze autorica, „u društvenoj matrici koja sve buduce sanadere formatira na isti nacin“ i cini lazne intervjue podjednako uvjerljivima kao i – valjda – prave. I konacno, Prakticki realno: kompjutorske igre govori o ovaj put pravim medijskim igrama i otkriva njihovu sve manju „prakticnu“ razlucivost od posredovane stvarnosti.
 
U preglednoj i jasno postavljenoj teorijskoj analizi Katarine Peovic Vukovic digitalna kultura nije tek predmet refleksije kao aktualna globalna pojava. Odnos izmedu kulture u informacijskome dobu i artikulacije njezinih poruka u prostoru medijske produkcije i recepcije prelazi granice disciplina. Kada svijet postaje vladavina spektakla u znakovima medijske proizvodnje dogadaja, nastaje potreba za uvidom u tajnu ideologije koja stoji iza matrice društvenih perverzija moci. Ova knjiga nastoji biti odlucno na tom putu.
— Zarko Paic

  • ISBN: 9798532223965
  • Biblioteka: Apoteka
  • Izdavac: Jesenski i Turk
  • Godina: 2012.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 235

Cijena: 108,00 kn