Medunarodna trgovinska politika (Vladimir Pertot, Dusko Sabolovic)

Ova je knjiga namijenjena ne samo studentima za predmete »vanjska trgovina« ili »vanjskotrgovinska politika« kao udzbenik nego i kao opci teoretski prirucnik svima koji su profesionalno na bilo koji nacin vezani uz odvijanje razmjene s inozemstvom. Što sam pri tome umjesto naziva »vanjskotrgovinska razmjena«, dosad uobicajenog za ovu materiju, upotrijebio u naslovu ovog djela manje upotrebljavani i zbog toga mnogima mozda manje poznat naziv »medunarodna razmjena«, time sam htio naglasiti znacenje promjena što ih je nagli tehnološki napredak tijekom vremena unio u starije i uze pojmove o medunarodnim privrednim odnosima zemalja.

Pojmom medunarodne razmjene moze se obuhvatiti ne samo nekada gotovo iskljucivo robni promet nego i u posljednjim desetljecima neobicno jako porasli promet usluga, kao i sav medunarodni promet kapitala koji se s robnim i usluznim toliko isprepleo da se još jedva moze promatrati kao zaseban fenomen. Pored toga su svi ti oblici medunarodne razmjene modernim oblicima privrednopoliticke intervencije toliko modificirani i povezani s unutrašnjim zbivanjima svake privrede da se kao elementi medunarodne razmjene ne mogu u svojim zakonitostima objasniti pojedinacno bez neposrednijeg povezivanja s djelovanjima instrumenata unutrašnje privredne politike. Zato je medunarodna razmjena u uvjetima intervencionizma postala mnogo kom-pleksniji vanjski odraz unutrašnjih privrednih zbivanja privreda od onoga na koji je ukazivala klasicna koncepcija automatizma u izravnavanju vanjskih i unutrašnjih odnosa vrijednosti medu privredama.

U medunarodnim privrednim odnosima intervencija se ne pojavljuje samo kao jednostavna korekcija tih klasicnih mehanizama nego, po mojemu mišljenju, znaci i kvalitativno novu situaciju, u kojoj klasicni mehanizmi, ako još mogu u praksi nekako doci do jaceg izrazaja, sami dobivaju novu kvalitetu i daju rezultate koji cesto mogu biti suprotni onima što bi vjerojatno nastupili da nema intervencije.

  • ISBN: 953-170-065-6
  • UDK: 339
  • Biblioteka: Ekonomska biblioteka
  • Izdavac: Informator
  • Godina: 1998.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 564
  • Format: 13,00×19,00 cm

Cijena: 200,00 kn