Medunarodno priznanje hrvatskoga jezika (Skupina autora)

Nadnevak koji ce svakako uci u povijest hrvatskoga jezika je 1. rujna kada se umjesto dosadašnjeg koda scr za hrvatski jezik u cijelom svijetu pocinje upotrebljavati kod hrv kao jedina preporucena oznaka i za bibliografsko i za terminološko oznacavanje hrvatskoga jezika.

Zahtjev da se troslovne oznake hrvatskoga i srpskoga jezika iz norme ISO 639-2 za bibliografsku upotrebu izmijene i usklade s oznakama u ostalim dijelovima norme ISO 639 pocetkom 2008. godine zajednicki su podnijele Nacionalna i sveucilišna knjiznica u Zagrebu, Hrvatski zavod za norme, Narodna biblioteka Srbije i Institut za standardizaciju Srbije.

Sluzbenim dopisom od 17. lipnja 2008. Medunarodno tijelo ISO 639-2 Registration Authority i njegovo savjetodavno tijelo Joint Advisory Committee prihvatili su zajednicki zahtjev i donijeli odluku kojom se odbacuje naziv "srpskohrvatski jezik", odnosno daljnja upotreba oznaka scr za hrvatski i scc za srpski jezik te se odreduju oznake hrv za hrvatski i srp za srpski jezik kao jedine vazece oznake i za bibliografsku i za terminološku primjenu.

Ovim je povodom Nacionalna i sveucilišna knjiznica u Zagrebu pokrenula niz aktivnosti kojima je hrvatsku javnost informirala o ovom, za hrvatski narod, povijesnom dogadaju. Vizualno rješenje osmislio je dizajner Boris Ljubicic. Raspisan je i natjecaj za izradu pismenog i likovnog uratka na temu Medunarodno priznanje hrvatskoga jezika.

Ostvareni uspjeh Nacionalne i sveucilišne knjiznice u Zagrebu u dobivanju oznake hrv za kodnu oznaku hrvatskoga jezika, kao i poduzete aktivnosti na promicanju tog dogadaja za hrvatsku pisanu rijec, nezaobilazan su prinos potvrdi uloge hrvatskoga jezika u medunarodnom prepoznavanju hrvatskoga nacionalnog i kulturnog identiteta. To je ujedno i razlog za izdavanje ove knjige, u kojoj se donosi sva dostupna dokumentacija vezana uz medunarodno priznanje hrvatskoga jezika, ostvareno godine 2008. i uz inicijativu da Hrvatski sabor 1. rujna proglasi Danom medunarodnoga priznanja hrvatskoga jezika, potom sva recepcija tog vaznog postignuca kao i njegova raznolika medijska prezentacija, istaknuli su u uvodu knjige njeni priredivaci prof. dr. sc. Tihomil Maštrovic i Lobel Machala.

  • ISBN: 9789535000921
  • UDK: 811.163.42’26
  • Izdavac: Nacionalna i sveucilisna knjiznica u Zagrebu
  • Godina: 2011.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 287

Cijena: 90,00 kn