Medvjedi ples (Anders Roslund, Stefan Thunberg)

Prva zajednicka knjiga Roslunda i Thunberga, Björndansen (Piratförlaget, 2014.), govori o bezobzirnoj, a istovremeno vrlo inventivnoj kriminalnoj bandi koja je harala Švedskom. Ali i o obitelji, o bratskoj ljubavi koja je jaca od svega, o ocevima i sinovima. Citatelju daje dovoljno materijala za uzivanje u napetoj stvarnoj prici, a istovremeno pruza uvid u psiho-sociološki profil likova, i odgovor na vjecno pitanje – što naoko obicne ljude navodi da prijedu „s onu stranu zakona“?

Naime trojica brace iz kriminalne skupine u švedskim medijima poznate kao „Vojnicka banda“ – ukrali su veliku kolicinu oruzja od vojske – pocinila su niz teških oruzanih pljacki pocetkom 1990-ih. Cetvrti brat, Stefan Thunberg, jedini se drzao podalje od toga, a sada je zajedno s piscem Andersom Roslundom suautor ove knjige temeljene na stvarnim dogadajima. Sam naziv knjige Björndansen dolazi od cinjenice da je otac najstarijega sina rano naucio „medvjedem plesu“, tj. kako da šakama tuce obješeni madrac i potom brzo izvede jak udarac u nos te da uvijek, baš uvijek valja uzvratiti udarac.

Stefan i njegova braca odrasli su u Skogasu. Otac je imao problema s alkoholom i dok su bili djeca, bio je nasilan. U uvodu knjige opisano je kako je otac jednom prilikom zamalo nasmrt pretukao majku. Taj je traumatican dogadaj zblizio bracu, ali i pridonio kompliciranome odnosu koji je Stefan otada imao s ocem.

Pisana iz perspektive druge generacije imigranata – i to potomaka useljenika iz ranijeg vala dolaska u Švedsku, kada su ljudi iz ondašnje Jugoslavije bili jedna od najbrojnijih imigrantskih skupina u zemlji – knjiga je domacem citatelju zanimljiva jer pruza perspektivu „s druge strane“. Majka protagonista je Švedanka, a otac dijete iz hrvatsko-srpskog braka. Kada se autori povremeno vracaju u prošlost i pripovijedaju o vrlo razlicitom poimanju odgoja djece i drugim trzavicama u braku roditelja, ocito je da su one djelomicno kulturološki uvjetovane.

Sve je uvjezbano. Svaka sekunda. Svaka kretnja. Nema svjedoka koji ce moci opisati što se dogodilo. Nema policajca koji ce pronaci tragove koji bi vodili do pocinitelja. Slijedi opijanje i olakšanje. Veliki akvarij ispunjen je novcanicama.

Mnogo godina prije toga, trojica brace zbijaju redove dok se obitelj raspada. Otac ih uci da uvijek uzvrate na napad, majka se zeli istrgnuti i osloboditi.

Medvjedi ples (Björndansen, 2014) je roman o najbezobzirnijoj, a istovremeno najinventivnijoj kriminalnoj bandi u Švedskoj, porijeklom iz bivše Jugoslavije. O pljackašima banaka koji su se stvorili niotkuda. Ali i o obitelji, o bratskoj ljubavi koja je jaca od svega, o ocevima i sinovima. O stvarnosti koja postaje knjizevnost.

Roslund i Thunberg novi su spisateljski dvojac u bogatom svijetu švedskih krimi-autora. Anders Roslund poznat je još iz dvojca Roslund & Hellström, ciji su romani prevedeni na brojne svjetske jezike, ukljucujuci i hrvatski.

  • ISBN: 9789533431253
  • Izdavac: Znanje
  • Godina: 2015.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Prevoditelj: Sara Profeta
  • Broj stranica: 664
  • Format: 15×23 cm

Cijena: 125,10 kn