Metafore koje istrazujemo (Mateusz Milan Stanojevic)

Od pocetaka bavljenja konceptualnom metaforom do danas javilo se mnogo prijepora o tome što ona jest i kako je valja istrazivati. Neka od kljucnih pitanja su: (1) Je li metafora (iskljucivo) jezicni ili (iskljucivo) konceptualni entitet?; (2) Koja je uloga razlicitih osjetilnih modaliteta u konceptualnoj metafori?; (3) Je li konceptualna metafora sposobnost u pravom vremenu ili motivacijski mehanizam te koji je odnos konceptualne metafore i konceptualne metonimije?; (4) Koja je uloga konvencionalnosti odnosno nekonvencionalnosti kod konceptualne metafore i njezinog jezicnog izraza?; (5) Kako je konceptualna metafora ukotvljena? (6) Valja li konceptualnu metaforu modelirati pomocu dva ili više prostora?

Teorija konceptualne metafore vrlo je relevantno podrucje u kojem se u novije vrijeme otvaraju brojna kljucna pitanja vezana uz nacin funkcioniranja ljudskog uma i nacin na koji jezik valja smjestiti u vezu uma, tijela, kulture i spoznaje; kao što to pokazuju i radovi u ovoj knjizi.

iz recenzije prof. dr. sc. Danice Škare


..znanstveni je doprinos djela neupitan: konceptualna se me¬tafora prikazuje kao skup povezanih znacajki koje se razlikuju ovisno o pristupu, ali koje tek zajedno daju pravu empirijski utemeljenu sliku toga što konceptualna metafora doista jest. Na taj se nacin, kroz raznolikost pristupa i metoda istrazivanja, uspijeva izbjeci pojednostavljivanje pojave konceptualne metafore i prikazati je u njezinoj kompleksnosti.

iz recenzije prof. dr. sc. Anite Peti-Stantic

  • ISBN: 978-953-7963-12-5
  • Izdavac: Srednja Europa
  • Godina: 2014.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 256

Cijena: 122,85 kn