Milan Blazekovic – zivot u crtanom filmu (Midhat Ajanovic Ajan)

Monografija Milan Blazekovic – Zivot u crtanom filmu / Life in a Cartoon prikaz je  filmskoga djela Milana Blazekovica, crtaca, animatora i redatelja animiranih filmova te najistaknutijeg hrvatskog diznijevca poteklog iz Zagrebacke škole crtanoga filma. Uvodni esej i bio-filmografski intervju koji je s Blazekovicem vodio autor monografije – teoreticar i povjesnicar animacije Midhat Ajanovic Ajan, pokrivaju više od cetrdeset Blazekovicevih godina provedenih u svijetu profesionalne animacije.

Blazekovic je jedan od istaknutih profila zagrebacke škole koji je aktivno sudjelovao u samim pocecima medijske kulture u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji. Bio je jedan od prvih koji je prakticirao primijenjenu, televizijsku animaciju, ozivljavajuci, primjerice, lik Menda Mendovica, prema stripu koji je u kultnom magazinu Plavi vjesnik crtao Borivoj Dovnikovic. U Zagreb filmu radi od koprodukcijske serije Inspektor Maska pa do internacionalno uspješne Profesor Balthazar, gdje je, iako unutar matrice koju je zacrtao glavni autor projekta Grgic, ostvario zapazene domete u ulozi redatelja ili scenarista pojedinih epizoda, te animatora. Medu Blazekovicevim brojnim komercijalnim animacijama svakako treba istaknuti i izvrsnu špicu prvog Animafesta odrzana u samostalnoj Hrvatskoj 1992, u kojoj je u zgusnutu vremenu prezentirao neke od velikih trenutaka iz povijesti animiranoga crteza. No posebno zanimljivim dijelom Blazekoviceva stvaralaštva cine se jedno- ili dvominutni takozvani minifilmovi, koji su na svoj nacin obogatili hrvatsku animacijsku tradiciju i cesto osvjezavali festivalske programe izazivajuci salve smijeha i bure pljeska.

Od sredine 1980-ih, Blazekovic se okušava i u dugom metru te postize medunarodni uspjeh kao autor prvih hrvatskih cjelovecernjih animiranih filmova: Cudesna šuma (1986), Carobnjakov šešir (1989) i Cudnovate zgode šegrta Hlapica (1997).

  • ISBN: 978-953-7033-31-6
  • UDK: 791
  • Izdavac: Hrvatski filmski savez
  • Godina: 2010.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski, engleski
  • Broj stranica: 223
  • Format: 24,00 cm

Cijena: 200,00 kn