Mirila : Dokumentacija performansa 2001.-2008. (Bojan Gagic, Josip Zanki)

Veliki misterij smrti, protumacen mudrošcu predaka u neposrednom kontaktu sa samotnom prirodom velebitske planine koja gleda na Jadransko more: to je znacenje dirljivog i izuzetno evokativnog performansa, koji su u sklopu inicijative "Trieste Contemporanea. Razgovori s umjetnošcu središnje i istocne Europe 2001." u galeriji Studio Tommaseo izveli hrvatski umjetnici Bojan Gagic i Josip Zanki, uz pomoc Petra Stanovica.

Brojna publika duboko se uzivjela u tumacenje rituala mirila (doslovno: "mjerilo, mjera"), zahvaljujuci i glazbenoj podlozi opsesivna ritma, odlucnog evocirati patos i prodrijeti u emocionalnu auru nazocnih.

Danas obred mirila više ne prakticira gotovo nitko, ali taj drevni obicaj, za koji se pretpostavlja da potjece iz prethelenisticke Grcke, zainteresirao je Gagica i Zankija, koji su ga pomno proucili pa primijenili i na zive i na mrtve te ga obogatili ezotericnim i pomalo negromantskim svojstvima. Nekoc su se na lezaj od kamena, trave, suhoga lišca i zemlje polagala tijela umrlih, kao u svojevrsnu pocasnu grobnicu ili grob duše, gdje se ona mogla odmoriti i osloboditi od posljednjih spona s tijelom – na lezajevima od kamena tocne velicine koji se zovu mirila – prije nego što se vine k drugim obalama.

Danas su mladi hrvatski umjetnici zeljeli na takav prirodni lezaj od kamena poleci zive, odabrane medu nazocnima u publici, kako bi pozornost suvremenoga svijeta, toliko materijalistickog i roba tehnologije, svrnuli na misterij i krajnje znacenje smrti, a time i zivota, koristeci se pomalo smionom pjesnickom slobodom u prenošenju obreda koji je dušama pokojnika pomagao da se ociste, u empatiji izmedu njihove energije i tijela sudionika u kojima kuca zivot. Patos, emocije i ezotericni znakovi na podu galerije, po volji prizivaca obreda, okrunili su performans.

  • ISBN: 978-953-266-100-2
  • UDK: 7
  • Izdavac: Fraktura
  • Godina: 2009.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 78

Cijena: 140,81 kn