Misli dobro, osjecaj se dobro (Paul Stallard)

Kognitivno-bihevioralna terapija djece je popularni oblik psihoterapije koji se danas koristi za cijeli niz problema mentalnog zdravlja kod djece i mladezi. Empirijska je osnova kognitivno-bihevioralne terapije djece dokazana brojnim istrazivanjima sa slucajnim uzorcima koja su rezultirala vecim uvjerenjem klinicara da je kognitivno-bihevioralna terapija terapija izbora za mnoge poremecaje.

Iako je broj istrazivanja koja procjenjuju djelotvornost kognitivno-bihevioralne terapije usmjerene na djecu veci nego onih koja procjenjuju druge psihoterapije, broj provedenih istrazivanja još je uvijek ogranicen. Prva su istrazivanja sa slucajnim uzorcima kognitivno-bihevioralne terapije usmjerene na djecu objavljena tek pocetkom 1990-ih, a tek su nedavno objavljeni rezultati istrazivanja sa slucajnim uzorcima kognitivno-bihevioralne terapije djece s opsesivno-kompulzivnim poremecajem te sindromom kronicnoga umora.

Specificne komponente terapije, redoslijed i kognitivni naglasak intervencija koje potpadaju pod opceniti naziv kognitivno-bihevioralne terapije znacajno variraju. Kognitivno-bihevioralna terapija nije homogena intervencija koja se provodi na standardiziran nacin, vec obuhvaca mnoštvo strategija koje se kombiniraju i provode na razlicite nacine s heterogenom grupom klijenata razlicitih dobi, kognitivnog, lingvistickog i društvenog razvoja. Relativno se malo zna o efektivnim komponentama, kao i o tome moze li se kognitivno-bihevioralna terapija poboljšati tako da se izravno usredotoci na kljucne kognicije za koje se pretpostavlja da su u temelju djetetova problema. Broj terapijskih susreta u kognitivno-bihevioralnoj terapiji usmjerenoj na dijete ovisi o slucaju, i malo je paznje bilo posveceno procjeni kognitivnih promjena ili pretpostavljenoj povezanosti s rješavanjem problema.

  • ISBN: 9789531913843
  • UDK: 615.851-053.2/.6(035)
  • Izdavac: Naklada Slap
  • Godina: 2010.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 192
  • Format: 17,00×24,00 cm

Cijena: 231,00 kn