Mladi Staljin (Simon Sebag Montefiore)

Knjiga Simona Sebaga Montefiorea "Mladi Staljin" predstavlja znacajan doprinos rasvjetljavanju tajnovitog puta obicnoga gruzijskog djecaka koji je postao crveni car i koji danas, zajedno sa Hitlerom, predstavlja suvremenu personifikaciju zla.

Tko je zapravo bio Staljin? Što je oblikovalo ovog nemilosrdnog psihopata, koji je istodobno bio i besprijekoran politicar, energican drzavnik koji je pomogao u stvaranju i industrijalizaciji SSSR-a, nadigrao Churchilla i Roosevelta, obranio Staljingrad, umarširao Crvenom armijom u Berlin i porazio Hitlera?

"Mladi Staljin" prica je o karizmaticnom, mracno nepredvidljivom i promjenjivom djecaku sumnjivog podrijetla, rodenog u siromaštvu, uzdrmanog odgojem, ali unatoc tome, djecaku neobicna talenta i sposobnosti. Cijenjen kao romanticni pjesnik i školovan za svecenika u svojim ranim dvadesetima, svoj put ipak je pronašao u ulozi fanaticnog revolucionara. Kao glavni organizator mnogobrojnih pljacki banaka, reketarenja, paleza i ubojstava, Staljin je istodobno bio i terorist i intelektualac i razbojnik.

Ovo je dramaticna prica o Staljinovim prijateljstvima, njegovim mrznjama, ali i mnogobrojnim ljubavnim aferama sa zenama iz svih društvenih slojeva i svih dobnih skupina te o njegovoj izvanbracnoj djeci. Prica je to o lukavu urotniku i vještu bjeguncu, cija je surova genijalnost toliko impresionirala Lenjina da ga je, uz Trockog, uzeo za glavnog suradnika.

Montefiore objašnjava kako je paranoicno kriminalno podzemlje bilo zapravo Staljinovo prirodno okruzenje te kako mu je kavkasko razbojništvo i politicko nasilje, u kombinaciji s nemilosrdnom ideologijom, omogucilo vladavinu Kremljem i stvaranje Sovjetskog Saveza prema vlastitoj, iskrivljenoj, slici.

Utemeljen na desetogodišnjem istrazivanju i nedavno otvorenim ruskim i gruzijskim arhivima, "Mladi Staljin" uz vec obilno nagradivano prethodno Montefioreovo djelo "Staljin: Na dvoru crvenog cara" (takoder u izdanju Profila), predstavlja povijest SSSR-a, kroniku Ruske revolucije, ali i intimnu biografiju o tome kako je Staljin zapravo postao Staljinom. 
 

  • ISBN: 978-953-319-064-8
  • UDK: 929:32
  • Izdavac: Profil
  • Godina: 2010.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Prevoditelj: Mijo Pavic
  • Broj stranica: 494
  • Format: 25,00 cm

Cijena: 153,30 kn