Moc i trziste (Murray N. Rothbard)

Što moze drzavna vlast uciniti kako bi poboljšala društveno i ekonomsko blagostanje? Ništa, tvrdi Murray N. Rothbard. Moc i trzište: drzava i gospodarstvo cjepivo je protiv i najblazeg iskušenja da se drzavu ukljuci u rješavanje bilo kojega društvenog ili ekonomskog problema. Knjiga je osnovni prirucnik za potpuno demistificiranje mita o drzavi.
Rothbardove su ideje mozda najradikalnije u povijesti politicke ekonomije. No na koji nacin one mogu biti uvjerljive? Što autor mora uciniti da bi potkrijepio svoja stajališta? Evo što je Rothbard ucinio. Sustavno je klasificirao sve oblike intervencije u tri tipa: autisticnu, binarnu i triangularnu. Razmotrio je pogubne ucinke intervencije unutar svake kategorije, i to je ucinio precizno i pronicavo. Strucnjaci za slobodno trzište godinama su se nakon objavljivanja knjige koristili Rothbardovim uvidima i proširivali ih. No u ovoj je knjizi polazište za to.
Rathbard je u tome poput vrhunskoga gradevinskog inspektora koji proucava zgradu drzave. Ciglu po ciglu, cavao po cavao, i na kraju otkriva da je gradevina od temelja loša. Dojmljivo zdanje zapravo je kula od karata.
Ova je knjiga idealan odgovor ljudima koji kazu; "Volim slobodno trzište ali…", a zatim se okrecu zagovoru nekog oblika intervencije za koji vjeruju da moze pomoci. Rothbard pokazuje suprotno, bez obzira na to o kojem je obliku rijec, i daje nam logiku kojom shvacamo da svi oblici drzavne prisile dovode društvo u lošiji polozaj.
Neka su od podrucja obradenih u knjizi kontrola cijena, prisilni karteli, licencije, standardi kakvoce, standardi sigurnosti, carine, zakoni o djecjem radu, novacenje, naknade za vrijeme nezaposlenosti, poticanje zapošljavanja, zakoni o cuvanju prirode, zakoni o trzišnom natjecanju, patenti, komunalna poduzeca, porezi na dohodak i dobit, porezi na kapitalnu dobit, porezi na imovinu, progresivni porezi, jedinstveni porez, drzavno vlasništvo, drzavna proizvodnja roba i usluga, svi oblici drzavne potrošnje.
Osim toga, Rothbard se detaljno bavi demantiranjem brojnih kritika funkcioniranja i rezultata slobodnog trzišta, što ih osobito upucuju zagovornici drzavnog upletanja u gospodarstvo. „Trzište ne rješava problem raspodjele", „ne uspijeva postici jednakost ljudi", „ne pruza sigurnost", „potice sebicnost", „uzrokuje nezaposlenost", samo su neke od kritika trzišta cija je neosnovanost dokazana u knjizi.

  • ISBN: 978-953-6047-87-1
  • UDK: 338.2
  • Izdavac: Institut za javne financije
  • Godina: 2007.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 370
  • Format: 20,00×14,00 cm

Cijena: 150,00 kn