Modus vivendi (Ivana Biocina)

Analizom društvenih promjena kroz filmsku umjetnost, arhitekturu, knjizevnost te politicka i ekonomska kretanja Ivana Biocinaistrazuje fenomen mode i njezin znacaj u suvremenom potrošackom društvu, doticuci se i pitanja identiteta u kontekstu baumanovskog „rastakanja“ politike, ekonomije i društva koje se osjeca na makro- i mikro- razinama. Premda autorica polazi od strucnih znanja i vlastite znanstvene kompetencije u podrucju mode, razvidna je njezina ambicija da uputi na slojevitost fenomena i prezentira zavodljiva filozofska, sociološka i antropološka tumacenja.

Knjiga Modus vivendi. Ogled o politickom, ekonomskom i društvenom u modi bistri u kolokvijalnoj uporabi cesto iskrivljene pojmove identiteta, samopredstavljanja i individualizacije, smještajuci ih u znanstveni diskurs i na njima izgradujuci središnju, zanimljivu i vaznu tezu o usidrenosti politickog, ekonomskog i društvenog u modi. Balansirajuci istrazivacki interes izmedu pojedinca i kolektiva, prošloga i sadašnjega, totalitarizma i tiranija identiteta autorica daje nove impulse u nas ionako nedostatno prisutnoj i vidljivoj teoriji mode, navodeci kompetentne citatelje da proširivanjem vidika propitaju vlastita (ne)razumijevanja pojedinih društvenih fenomena.

Ozren Biti

Ivana Biocina, magistra inzenjerka tekstilne tehnologije i inzenjerstva, smjer dizajn i projektiranje. Dobitnica nekoliko nagrada za fotografiju i pisanje, medu ostalim Rektorove nagrade za rad iz teorije mode (2007.). Od 2006. godine objavljuje tekstove o teoriji mode, arhitekturi, dizajnu i glazbi u Zarezu i brojnim drugim casopisima. Od 2008. do 2014. godine radila je za Subversive Film Festival, a od 2010. suraduje s Dramskim programom HRT-a. Medu ostalim, radila je i za casopis Elle, Penezic & Rogina arhitekte, Medunarodni simpozij za teoriju i dizajn, Hrvatsko dizajnersko društvo i Sa(n)jam knjige u Istri. Autorica je nekoliko dokumentarnih drama. Fotografije su joj objavljene u pedesetak magazina i Internet portala te u nekoliko knjiga. Trenutno zivi i radi u Berlinu.

  • ISBN: 9789532227062
  • Izdavac: Jesenski i Turk
  • Godina: 2014.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 191

Cijena: 89,10 kn