Moj muz Daniil Harms (Marina Durnovo, Vladimir Glocer)

Cini se gotovo nevjerojatnim da se više od pola stoljeca nakon smrti kultnog ruskog knjizevnika Daniila Harmsa našla osoba koja ga se sjeca i ima nešto novo reci o njemu, a još je nevjerojatnija cinjenica da je ta osoba baš Harmsova "netragom nestala" nevjencana supruga! Marinu Durnovo, rodenu Malic, pronašao je publicist Vladimir Glocer u dalekoj Venezueli 1996. godine i zapisao njezina sjecanja na Harmsa i svoju pogibeljnu epopeju poslije njegove smrti. 

Osobitom jednostavnošcu i pojmljivošcu Glocer je potom prenio povijest suzivota i kobne sudbine Harmsa i druzice mu u zadivljujucu knjigu. Knjigu neveliku po opsegu, ali veliku po znacenju, kao i po dojmu koji ostavlja na citatelja; knjigu koja nam autenticno oslikava duh jednog nehumanog vremena i koja se – premda je rijec o memoarskoj knjizi – cita kao napeto romaneskno štivo.

Marina i Daniil zivjeli su u neimaštini i nerijetko gladovali, no mnogo veci problem i za ljude "obicnije" od Harmsa bila je ondašnja nezamislivo neljudska vlast, koja se u oblicju "tri niska, cudna tipa" jednog jutra 1941. prikazala na njihovim vratima i odvela neduznog pisca u neki od svojih brojnih kazamata. "Kome je on smetao?" zalud se i desetljecima kasnije pita Harmsova zena Marina. 

Autor apsurdnih prica, kakve je valjda jedino i mogao pisati u tako apsurdnom sistemu, umro je nakon pet mjeseci suzanjstva iz prilicnih, apsurdnih razloga. No, unatoc svemu i njima, Harms svakim danom zadobiva sve više poštovatelja.

  • ISBN: 978-953-320-015-6
  • Izdavac: Sareni ducan
  • Godina: 2011.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 184

Cijena: 79,00 kn