Moral i politika (Priredio Igor Primorac)

Odnos morala i politike nezaobilazan je problem za filozofe, politicke mislitelje, politicare, ali i obicne gradane. Taj je problem nadasve aktualan u naše vrijeme, kada dramaticna zbivanja u unutarnjoj i medunarodnoj politici stavljaju na kušnju moralna nacela koja trebaju usmjeravati i ogranicavati politicku djelatnost, a naše je povjerenje u politicare cesto puta silno uzdrmano izjavama i postupcima samih politicara.

U ovoj je knjizi prikupljeno cetrnaest tekstova o razlicitim aspektima teme “politika i moral”. Zastupljeni su klasici politicke misli poput Machiavellija, Kanta i Webera, te suvremeni filozofi i politicki mislitelji koji se bave ovom temom. Prvi dio posvecen je temeljnom pitanju odnosa morala i politike. Vrijede li u politici isti oni moralni razlozi, ista ona pravila i nacela koja vrijede u drugim oblastima individualnog i kolektivnog djelovanja, ili je pak politicka djelatnost od njih izuzeta? Ako politika nije podvrgnuta moralnim zasadama i pravilima što obvezuju u drugim podrucjima, je li ona posve amoralna? Ili pak postoji neka osebujno politicka etika, koja usmjerava prosudivanje i djelovanje u oblasti politike? Drugi dio knjige sacinjavaju radovi o posebnim problemima što se nadaju u odnosu morala i politike: o moralnosti patriotizma, o lazi u politici, o gradanskom neposluhu, o politickom nasilju, te o moralu u medunarodnim odnosima.

Knjiga je namijenjena istrazivacima, nastavnicima i studentima fi lozofi je i politickih znanosti, te politicarima. No ona je takoder namijenjena citateljima koji se politikom ne bave po struci, ali u njoj, kao gradani, neizbjezno sudjeluju – izravno ili neizravno, djelatno ili pasivno, voljno ili nevoljno.

  • ISBN: 978-953-6463-48-0
  • Izdavac: KruZak
  • Godina: 2011.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 270
  • Format: 13,50×20,50 cm

Cijena: 126,00 kn