Nacionalizam i imaginacija

Knjiga teoretičarke i aktivistkinje Gayatri Chakravorty Spivak na teorijski kompleksan i etički odgovoran način bavi se ključnim problemima književne, postkolonijalne i feminističke teorije.
U eseju "Nacionalizam i imaginacija" autorica analizira ostvarivanje indijske neovisnosti 1947. i preispituje temelje stvaranja nacije-države iz mikrološke optike, otvarajući pitanja nacije i transnacionalnih prostora, nacije i jezične memorije te povijesne naracije. Esej "Novo promišljanje komparativizma" ključan je za novo shvaćanje proučavanja komparativne književnosti i dosega komparabilnosti te bitan odmak od zapadnocentrične znanosti o književnosti prema istinskom svjetskom proučavanju književnosti.
Najvažniji tekst Gayatri Chakravorty Spivak "Mogu li podčinjeni [subaltern] govoriti?" u ovoj je knjizi preveden prema posljednjoj verziji. U obzoru postavke o nemogućnosti da se podčinjeni [subaltern] predstave u javnom prostoru i time postanu zbiljski subjekt otvara se pitanje afirmacije moći Drugosti i opreka oko te moći.
U svim esejima te u predgovoru pisanom posebno za hrvatsko izdanje autorica jasno artikulira kritiku neokolonijalnoga kapitalizma, financijalizacije svijeta i globalizacije usporedo s kritikom epistemičkog nasilja, stvarajući "živu teoriju", a teoriju shvaćajući kao "strategiju preživljavanja".

***
Gayatri Chakravorty Spivak po profesionalnoj je vokaciji književna znanstvenica, koja sebe naziva stručnjakinjom za britanski književni modernizam i komparatistkinjom kad je posrijedi njemačka ili francuska književnost, i koja angažirano djeluje unutar različitih spo­znajnih polja uključujući feminizam, marksizam, poststrukturalizam, dekonstrukciju i globalizaciju, etiku i socijalnu teoriju.
Profesorica je na prestižnom Sveučilištu Columbia u New Yorku, osnivačica Instituta za komparativnu književnost i društvo, autorica knjiga, studija, prevoditeljskih radova, i tekstova, višestruko relevantnih, analiziranih i ekstenzivno citiranih. Njezina novija djela uključuju "A Critique of Postcolonial Reason: Towards a History of the Vanishing Present" (1999.), "Death of a Discipline" (2003.) i "Other Asias" (2005.) te eseje “Righting Wrongs” (2003.) i “Rethinking Comparativism” (2010.).

  • Broj stranica: 200
  • Jezik: Hrvatski
  • Jezik originala: Engleski
  • Godina izdanja: 2011
  • Uvez: tvrdi
  • ISBN/EAN: 9789532662290
  • Mjere proizvoda: 21 * 13,5 cm
  • Izdavač: Fraktura
  • Autor: Gayatri Chakravorty Spivak
  • Prosječna ocjena Ocjena kupaca: 5(1)

Cijena: 79,00 kn