Najbolje mjesto na svijetu (Felicitas Hoppe)

Knjige Felicitas Hoppe uvijek su i knjige za putovanje. S knjigom "Najbolje mjesto na svijetu" autorica je stigla na cilj. Ali koji je to cilj? I kako dospijeva tamo? Kroz tunel, koji izaziva strah poput onog u bajci o zemlji Dembeliji. Kod Felicitas Hoppe on završava ravno iznad zidina crkve na jednom platou iznad rijeke Rhone. Na jednom koliko nestvarnom, toliko i realnom mjestu ceznje, gdje raste mnogo vinove loze i gdje se nalazi stara, ali svjeze restaurirana isposnica: "Otici u isposništvo znaci pronaci prostor, mjesto, polozaj."

Ono što se pripovijeda u tom alpskom krajoliku punom juznog svjetla nije, medutim, prica o ostanku, nego svjetlucava jezgra autobiografije jedne autorice, kojoj ne valja slijepo vjerovati, jer u svojim knjigama izmišlja mitove i sudbine, spajajuci – kao neumorna pustolovka u potrazi za istinom – u svojim fabulama bajke i povjesnice.

S knjigom "Najbolje mjesto na svijetu" Felicitas Hoppe izmišlja samu sebe, pripovijedajuci, doduše, o svome boravku kao dobitnica Spycher: Knjizevne nagrade Leuk, ali pritom neprimjetno ulazi u niz vlastitih izmišljaja, k svojim vitezovima i svecima, zlocincima i propalicama i svim ostalim nepouzdanim vodicima kroz svjetsku povijest ne bi li naposljetku ruku pruzila muškarcu s kojim iskušava kako se osvajaju vrhovi.

Prekrasno kabinetsko i carobnjacko djelo, koje u isti mah skriva i razgolicuje, pokazujuci nam kako se sunce puni u boce i da nikad necemo biti prvi, jer je isposnik prije nas uvijek vec bio tu.

  • ISBN: 978-953-6751-96-9
  • Izdavac: Edicije Bozicevic
  • Godina: 2013.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 56

Cijena: 53,10 kn