NAREDBA BR. 12: Pula u doba Austrije – ljudi i gradevine (Elmo Cvek)

Pula… trideset stoljeca star grad, grad u kojem se taloze i prozimaju epohe, susrecu narodi, civilizacije i isto toliko razlicitih govora. Ovdje, gdje je toplo more Mediterana s plavetnilom Jadrana najdublje ušlo u srce Europe ili se srednja Europa spustila do toplog mora, na ovim je obalama nastala kolijevka europske civilizacije. Germanske, romanske i slavenske kulture naroda u suzivotu ili u prozimanju.

Pula je smještena u zašticenom, prostranom i razvedenom zaljevu, na uzmorskoj ravnici, a okruzuje ju dvadesetak niskih blago k moru nagnutih brezuljaka.

Ovaj je grad uvijek imao otvorena vrata za sve one koji su mu cista srca stizali sa svih strana svijeta. I danas u Pulu treba doci, zbog sebe, ne zbog Pule, kada nas zivot izranjavi nepravdama i teškocama, kada pozelimo trenutak mira u sjenama borova uz bistro more i odmora u parku dok pred nama davna prošlost izranja u kamenim spomenicima, umornim od prohujalog zivota – u Puli se uvijek moze naci luka spasa i ljepota zivota.

Pula je prema legendi jedan od najstarijih gradova Europe i na svakome koraku pokazuje lice starog antickog grada. Znano je da Rimljani zauzimaju Istru 177. godine prije Krista. Tada Pula postaje administrativno središte cijele Istre, u njoj se podize nekoliko monumentalnih zdanja: Arena, Augustov, Dianin i Jupiterov hram, Veliko kazalište, Dvojna i Herkulova vrata, Slavoluk Sergijevaca, koji je u crtezu sacuvan medu studijama Michelangela Buonarrotija. Bilo je to, drugim rijecima, vrijeme procvata grada u kojemu je vec tada zivjelo oko 10.000 stanovnika.

Nakon propasti Zapadnog Rimskog Carstva Pula prolazi razdoblja zaostajanja i propadanja, stari izgubljeni sjaj nisu joj mogli povratiti ni Goti, ni Franci, a ni akvilejski patrijarsi. A mnogo su od toga starog sjaja odvukli u Mletke i tako Pulu opustošili pa se njen ponovni zivot obnavlja tek 1850-ih kada se Pula imenuje ratnom lukom Austrije, cime zapocinje njezin ubrzani razvoj.
Kroz dugu su povijest Pulu šibali burni vjetrovi, donosili i odnosili raznorazne nemile i dobre vlasti i drzave. Od Danteovog spominjanja Pule u Bozanskoj komediji ona se ponosi s tri epohalna razdoblja u svojoj dugoj povijesti: velicanstvenim antickim vremenom kojemu se i danas divimo, srednjim vijekom kada se vec od X. st. do 1331. uspijeva razviti do slobodne srednjovjekovne gradske komune i konacno bogatim austrougarskim vremenom kojim se i danas ponosimo.

  • ISBN: 978-953-255-034-4
  • Izdavac: Histria Croatica
  • Godina: 2015.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 295

Cijena: 490,00 kn