Narodne pjesme iz Donjeg Doca, Srijana i Biska (Poljica). Zapisao Filip Banic (Priredili Tanja Peric-Polonijo i Ivan Banic)

Kada je Matica hrvatska 1876. na poticaj don Mihovila Pavlinovica raspisala javni poziv za sabiranje zbirke hrvatskih narodnih pjesma, medu 198 rukopisnih zbornika prikupljenih do pocetka Drugoga svjetskog rata našao se i zbornik svecenika glagoljaša, don Filipa Banica iz 1885.

Banicev zbornik obuhvaca 413 pjesama (priblizno 20.000 deseterackih stihova) odslušanih i zapisanih medu kazivacima i kazivacicama iz poljickoga kraja ? Donjeg Doca, Srijana i Biska. Rijec je o junackim, obiteljskim i novelistickim epskim pjesmama iz privatne i kolektivne povijesti imaginarnih i povijesnih hajduckih i uskockih junaka, njihovih obitelji i njihova naroda. Premda su pjesme prozete pretezito zenidbenim temama baladicnoga prizvuka, ne nedostaje niti neobicnih pustolovina, junackih djela, spletki, humoristicnih i zamršenih intriga, bratskih svada, prerušavnja, otmica i prijevara.

Pjesme iz Baniceve zbirke povezuju utjecaj dinarske epike iz zaleda s baladicnim i lirskim svojstvima usmene poezije pristigle kroz razlicite izvedbe u Donjem Docu gdje se u pjesmama slikovito iskazuje konkretan zivotni ambijent i gdje su granice medu zanrovima fluidne.

U korpusu Maticine kolekcije rukopisa narodnih pjesmama, Baniceva zbirka pripada nizu najopseznijih i najvrednijih zapisa iz Dalmacije medu kojima se isticu zbirke Mihovila Pavlinovica, Balde Glavica, Ivana Kacica Miošica, Dure Vijolica i Andre Murata. Manji dio stihova iz Baniceve zbirke otisnut je u Maticinoj ediciji Hrvatske narodne pjesme (10 svezaka, 1896?1942), stoga ovo izdanje Baniceve zbirke predstavlja njezin prvi cjeloviti tiskopis.

Maticino izdanje Baniceve rukopisne zbirke narodnih pjesma popraceno je nizom strucnih priloga i komentara priredivacâ  izdanja, Tanje Peric-Polonijo i Ivana Banica.

  • ISBN: 9789531509992
  • Izdavac: Matica hrvatska
  • Godina: 2016.
  • Uvez: tvrdi
  • Broj stranica: 871

Cijena: 252,00 kn